Döntöttek: Tanárhiány miatt szűnik meg két képzés Balatonfüreden, a diákoknak Veszprémbe kell járniuk

A szülők még nem kaptak hivatalos értesítést.

Szeptembertől megszűnik a Balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium cukrász és szakács képzése, mert nincs elég szaktanár az iskolában – derül ki abból a Telex birtokába került levélből, amelyet az intézmény vezetése a szülőknek és diákoknak írt. Az információt a Telexnek megerősítette a füredi iskola fenntartója, a Pannonhalmi Főapátság is.

„Nagyon szíven ütött. Annyira látszik, hogy ez egy felülről jött döntés”

– mesélte egy elkeseredett szülő a lapnak, akinek lánya most tizedikes az iskolában. A hároméves képzést a most kilencedikes és tizedikes diákok nem tudják befejezni a füredi iskolában, az idén felvettek pedig már nem tudják megkezdeni a következő tanévben. A tanulókat a Veszprémi Szakképzési Centrumhoz tartozó Jendrassik-Venesz Technikum veszi át, a diákoknak szeptembertől oda kellene járniuk.

Mindkét megszűnő képzés a vendéglátás-turizmus szakirányhoz tartozik az iskolában. A cukrász- és a szakácsképzés megszűnését egy május 20-i keltezésű levélben közölte az iskola igazgatója a diákokkal, szülőkkel.

A portál megkereste az ügyben a füredi iskola fenntartóját, a Pannonhalmi Főapátságot. Kormos Gyula kommunikációs vezető a lap kérdésére elmondta: minden tanulót átvesz a veszprémi iskola, a kollégiumi férőhelyekről is gondoskodnak.

Az iskola egy tanulmányi utat szervezett a diákoknak május 24-re, hogy megismerhessék az új iskolát, szaktanárokat. Az érintett szülő kedden azt mondta: hozzájuk még meg sem érkezett a szak megszűnéséről szóló hivatalos levél.

Amennyiben valamennyi kilencedikes és tizedikes diák átiratkozik a veszprémi iskolába, van rá esély, hogy a távozni kényszerülő oktatókat is átvegyék. „Kérjük ennek tudatában töltsék ki a csatolt szándéknyilatkozatot!” – szerepel a levélben.

Az érintett szülő azt mondta: az ő lányának az egész osztálya átmegy a veszprémi iskolába az osztályfőnökkel együtt. Kormos Gyula megerősítette: a tizedikes osztályból mindenki, a kilencedikes osztályból pedig a legtöbben átjelentkeznek a veszprémi iskolába.

A füredi iskola vezetése levelében azt írja:

„országszerte jellemző az oktatóhiány”.

Öt éve próbálják pótolni a nyugdíjba ment szakvezetőjüket, de idén áprilisban felmondott a helyette kijelölt szaktanár, „váratlan lépése lehetetlen helyzetbe hozta iskolánkat”. Utána egy másik tanár is felmondott, aki éppen abba a veszprémi iskolába megy át, ahova a diákok is kerülnek.

Kormos Gyula kiemelte:

„További váratlan fejlemény, hogy a következő, 2022/23-as tanévtől a szakos ellátottságunk még bizonytalanabbá vált, mivel tudomásunkra jutott, hogy kettő főállású, vendéglátás-turizmus szakoktató kollégánk pályaelhagyóként állást keres”.

Ennek lett a következménye az a döntés, hogy

megszüntetik a vendéglátás-turizmus már említett két képzését.

A balatonfüredi iskolától tömegközlekedéssel 46 percre van a gyerekeket átvevő veszprémi iskola, kocsival 22 percet kell autózni, ami a reggeli dugóban még több lehet. Az iskola honlapján egyelőre semmi nem jelzi, hogy az érintett két szak ne indulna el szeptembertől.

(via, telex.hu)

Valódi Hírek