Videóval: Figyelmeztette Orbánt az EU külügyi képviselője

Arra kérték Orbánt, ne használja zsarolásra a szankciók ügyében hozott vétóját.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője figyelmeztette Orbán Viktort, hogy ne kösse össze az orosz olajszállítások ügyét a saját pénzügyi követeléseivel. Az Euronewsnak adott interjújában Borrell szerint elfogadhatatlan lenne az, ha a magyar kormány

a vétót felhasználva próbálná előmozdítani a helyreállítási alapok ügyét.

A Magyarországnak járó helyreállítási pénzeket ugyanis a nagy korrupciós veszély miatt fagyasztották be. Orbán a péntek reggeli rádióinterjújában azzal érvelt, hogy az energiarendszer átállításához

legalább öt évre és több ezer milliárd forintra van szükség.

A miniszterelnök péntek reggel azt mondta, egy olajembargó atomcsapással érne fel a magyar gazdaság számára, ezért ehhez nem járul hozzá.

„Magyarországra orosz, vagy bármilyen fajta olaj csak csővezetéken érkezhet. A csővezeték egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon. Ez egy adottság. Olyan javaslatot, amely ezt a körülményt figyelmen kívül hagyja, nem tudunk elfogadni. Mert ez a javaslat így ebben a formájában , mert ez a javaslat így ebben a formában felér egy a magyar gazdaságra ledobott atombombával.”

A közmédiának adott interjújában Orbán azt mondta, a gázembargóhoz a teljes magyar energiarendszert át kellene állítani. Ez legalább öt évbe és több ezer milliárd forintba kerülne. A unió külügyi főképviselője arra figyelmeztette Orbánt,

ne használja zsarolásra a szankciók ügyében hozott vétóját.

Az Euronews riportere, Meabh McMahon Firenzében, a State of the Union nevű rendezvényen kérdezte Borrellt az ügyről, ahol a spanyol politikus láthatóan meglepődött Orbán atombombás hasonlatán:

„Hallottuk Orbán Viktort a rádióban ma reggel, amikor a szankciós csomagot atombombához hasonlította.”

„Atombombához?”

„Igen. Mit mondana neki? „

„Beszélhetünk arról, hogy egy országnak hány évnyi átmenetre van szüksége az olajembargóhoz való alkalmazkodáshoz. De összekötni az olajembargót valami mással, aminek semmi köze hozzá, például a helyreállítási alapok kifizetéseivel, ez elfogadhatatlan”

— mondta Josep Borrell, az unió főképviselője az Euronews riporterének Firenzében.

A szankciókról a hétvégén tovább tárgyalnak a tagországok képviselői, miután pénteken nem jutottak eredményre a nagykövetek. Pénteken egyébként a bizottság újabb javaslatot tett, amely újabb egy éves haladékot tartalmazott Magyarország és Szlovákia számára.

Videó:

(via, euronews.com)

Valódi Hírek