Most érkezett: Beperelik Orbánékat a benzinkutasok, mert a kormány csődközeli helyzetet idézett elő

Az Emberi Jogok Európai Bíróságáig meg sem állnak.

Közel 50 kisebb, javarészt családi tulajdonban lévő benzinkút csatlakozott a magyar állam ellen indítandó perhez, amelyet a hatósági áras üzemanyagok miatt indítanak — írta meg a Szabad Európa. A benzinkutak az árstop miatt közel fél éve komoly veszteséggel üzemelnek.

Egy Heves megyei vállalkozás vezetője úgy nyilatkozott,

a korábbi 210 ezerről 465 ezerre emelkedett a villanyszámlája,

miközben a benzinkútja folyamatosan veszteségesen üzemel az árstop óta. Rájuk nem vonatkozik a rezsicsökkentés, ezért kénytelenek a piaci árat fizetni, így a benzinkúton árult termékek árának emelésével igyekeznek némileg kompenzálni a kiesést. Az üzemanyagok árusítását autónként 10 literre korlátozták, amit azonban a vásárlók sérelmeznek.

Jövő héten alkotmányjogi panasszal élünk, és ezzel párhuzamosan

eljárást indítunk a magyar állammal szemben Strasbourgba,

az Emberi Jogok Európai Bíróságánál” — nyilatkozta Kassai Dániel ügyvéd a Szabad Európának. Elmondta, a benzinkutasoknak minden eladott liter után veszteségük keletkezik, ez pedig szerinte sérti a tulajdonjogukat.

Az üzemanyagárstop meghosszabbítása az érintettek szerint sérti a tulajdonhoz való emberi jogot. Emellett azt is sérelmezik, hogy a benzinkutak kötelesek működtetni állomásaikat, szünetelés esetén pedig a versenytársak vehetik át az üzemeltetést.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke elmondta, az általános üzemanyagárstopot helyesnek tartja, de a jelenlegi helyzet a mostani formájában fenntarthatatlan, így az árstopot meg kell szüntetni. Azt javasolja, hogy rászorultsági alapon nyújtson kedvezményt az állam azoknak, akik nem tudják megfizetni a piaci árat.

(Szabad Európa nyomán)

Valódi Hírek