Hivatalos: Nem titkolózhat tovább Rogán új apósának közbeszerzéseiről

Több milliárd forintról van szó.

A hvg.hu és a Transparency International Magyarország érveit első és másodfokon is elfogadta bíróság, nem titkolhatja tovább az agrártárca a pályázati információkat.

Tavaly év elején derült ki, hogy Rogán Antal új apósának érdekeltsége több mint 2 milliárd forintnyi támogatáshoz jutott egy uniós finanszírozású programnak köszönhetően. Mivel sem a támogatás, sem a támogatási program részletei nem voltak nyilvánosak – és azokat kérésre sem is adták ki –, a Transparency International Magyarország a hvg.hu-val közösen pert indított az illetékes Agrárminisztérium ellen. Bár a tárca még a bírósági eljárásban is azt állította, hogy a támogatásra vonatkozó információk üzleti titoknak minősülnek, a bíróság első és másodfokon is úgy döntött, hogy

ki kell adni az adatokat.

Rogán Antal és Rogán Cecília 2019-ben vált el, nem sokkal később mindketten újraházasodtak. Mindez alapvetően nem lenne közügy, ám Rogán Antal újraházasodásakor kiderült, hogy felesége új családja körül is feltűnnek közpénzek, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot.

Ilyen volt például Rogán Antal új apósának cégügye: elsőként az Átlátszó írta meg, hogy Obrusánszki Zsolt 2020-ban egy olyan cégbe vásárolta be magát, amely nem sokkal korábban

több mint 2 milliárd forint

uniós támogatást nyert el. A Ductus Kft.-ről van szó, amely mezőgazdasági szaktanácsadásra kapta meg a pénzt kicsit több mint 1 évvel az előtt, hogy Rogán Antal elvette volna Obrusánszki Barbarát.

A nyilvános adatokból azt is meg lehetett tudni, hogy ez a cég nyerte el a legtöbbet az erre a célra biztosított összesen 14,1 milliárd forintos keretből – érdemben viszont ennél több nem derült ki a pályázatról. Például az sem, hogy a nyertesekkel milyen szerződéseket kötöttek, de a bírálók személye és a pályázatok ellenőrzésére vonatkozó adatok sem voltak nyilvánosak.

A hvg.hu ezeket az információkat szerette volna megtudni, ezért adatigénylést nyújtott be, ám arra az illetékes Agrárminisztérium érdemben nem válaszolt. Ezért a Transparency International Magyarország pert indított a tárca ellen, amit első és másodfokon is megnyert.

 

Valódi Hírek