Brutálisan lerohanták Orbánék a Corvinus Egyetemet, tiltakozik a szakszervezet

Az érintett oktatói-kutatói közösségek bevonása nélkül történt a „modellváltás”.

Közleményt adott ki a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ), amelyben elítéli a Corvinuson zajló átalakítás módját, és szolidaritását fejezi ki az egyetem polgáraival — írja hétfői közleményében a szakszervezet. Szerintük, az úgynevezett alapítványi modell veszélyezteti az egyetemi autonómiát, ahogy ez most a Corvinus esetében is látszik.

Azt kérik a felsőoktatás döntéshozóitól, hogy

„felelős előkészítést követően, az érintettek bevonásával járjanak el a változtatások során”.

Miután a Budapesti Corvinus Egyetem karait 2019 őszén megszüntették, az egyetem akadémiai, intézeti szerkezetének átalakítását, a nyári szünetig hátralévő rövid időszakban akarja átvinni, az FDSZ hétfői közleménye szerint. Az átalakulás ellen felszólaló közleményükben így írnak:

„A lerohanásszerű végrehajtás mellett elfogadhatatlan az is, hogy az átalakítás előkészítése

az érintett oktatói-kutatói közösségek bevonása nélkül történt,

nem előzték meg nyilvános fórumok, honi, nemzetközi szakmai viták sem. Továbbá egy pusztán vázlatos (14 diából álló) tervezet alapján zajlik.”

A szakszervezet szerint egy egyetem tudományos arculatát is kifejezi az intézmény szervezeti felépítése (kari, intézeti, tanszéki struktúrája), úgy vélik, hogy a Corvinus esetében a tervezett átalakításokkal a jelenleg társadalomtudományi egyetemként és üzleti főiskolaként működő intézményt az üzleti főiskolaszerű működés felé tolhatják. A közleményük szerint, az átalakításban

„meghatározó szerepet játszik az alapítványi modell. A jelenlegi törvények szerint ugyanis az egyetemi autonómiának az akadémiai szabadság feltételeinek biztosítására szolgáló összetevői – így a szervezetalakítás – felett a fenntartó alapítvány rendelkezik. A szenátus csak véleményezési joggal bír.”

Ahogy arról a 444 információi alapján korábban a Telex beszámolt, a tavaszi szünet alatt, váratlanul jelentett be az egyetem vezetése a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE)

teljes oktatási és kutatási szervezetét érintő változást.

A 444 úgy tudja, hogy a BCE jelenlegi 11 intézete helyett 11 új, nagyjából tudományterületenként működő, 50 fős intézetet hoznának létre, vagyis megbontanák és új rendszer szerint raknák össze az évtizedek során nagyjából kialakult egyetemi struktúrákat.

A Corvinus volt az első olyan felsőoktatási intézmény, ahol belekezdtek az

egyetemi modellváltásnak

nevezett sajátos kormányzati privatizálásba, a nyárig véghez vinni tervezett változások a már zajló átalakítási folyamatnak a részei.

A Telex tíz napja juttatta el írásban a tervezett átalakítással kapcsolatos kérdéseit a Corvinus sajtóosztályának, de megkeresésükre azóta sem érkezett hivatalos válasz.

(via, Telex.hu /Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete/Facebook)

Valódi Hírek