FRISS: Betilthatja az EU az olajimportot, Orbánék sem vásárolhatnak majd belőle

Határozott döntésre készülnek.

A New York Times nevű lap belső értesülésekre hivatkozva arról ír, megosztó döntésre készül az Európai Unió. A tervek szerint az orosz kormány büntetése céljából olajembargót vezethetnek be.

Bár az EU sokáig ellenezte az olaj betiltását, főképp azért, mert az jelentős költségekkel járna Németország számára, és az energiaárak növekedését vonná maga után. Az Unió tisztviselői és diplomatái azt mondták a portálnak, hogy

az EU fokozatosan bevezetendő tilalomról fog dönteni,

és ennek célja, hogy ez idő alatt a tagállamok idők kapjanak az alternatív energiaforrások felkutatására.

Az európai közösség az orosz szén importját már április elején betiltotta, azonban négyhónapos haladékot adott a tagállamoknak az alkalmazkodáshoz. A New York Times értesülései szerint az olajimport tilalmát csak a francia választások második fordulója után bocsáthatják tárgyalásra.

Tisztviselők szerint a tárgyalások ütemezése azért fontos, hogy a korai közlés ne rontsa Emmanuel Macron francia elnök újraválasztási esélyeit, ugyanis ellenfele az oroszbarát szélsőjobboldali Marine Le Pen, akinek a kezére játszhatnak a várhatóan felszaladó energiaárak. Az időzítés azért is lényeges, hogy addig rávegyék a tagállamok vezetőit az olajimport betiltásának támogatására.

Egyes tisztségviselők szerint a tilalmat

akkor is bevezetik, ha nem derül fény a bucsaihoz hasonló, az orosz hadsereg által elkövetett rémtettekre.

Az Unió eddig öt lépésben hozott szankciókat az orosz állam ellen, és nagy a nyomás a szövetségesek részéről, hogy ne tömje tovább a közösség a Putyin-diktatúra zsebét.

A gázimport korlátozásáról ez idáig nem esett szó, ugyanis az súlyos árat jelentene az Európai Unió számára. A magyar kormány korábban azt közölte, a gázolajra és az olajra bevezetendő esetleges korlátozásokat nem fogja megszavazni.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek