A szezon nyitására készülnek a balatoni büfések, már elkezdték a karbantartásokat.
Húsvétkor a vendégek fogadására készül a legtöbb üzlet, akik már nem a tavalyi árakkal fognak találkozni – számol be róla a sonline.hu.
„Aki naponta vásárol, az látja, hogy egyik napról a másikra mennek fel az árak, a vendéglátás ezeket a változásokat már nem tudja követni” – fejtette ki Makkos Péter fonyódi étterem-tulajdonos, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke. Hozzátette: szerinte ellátási problémákra is fel kell készülni.
„A fővárosban 30–40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben
25–30 százalékos emelkedésre
kell számítani, az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni” – jegyezte meg Makkos.
Az elnök azt is kifejtette, ha nem marad az árstop, akkor az étolaj ára legalább a duplájára fog emelkedni, ezt pedig a vendéglátásban is be kell építeni az árakba, például a lángoséba. Ezen kívül
- az üdítők
- és az alkoholos italok ára is emelkedett,
- ahogyan a közüzemi díjaké is,
- valamint a szakmunkás minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak.
Legfeljebb az adhat okot optimizmusra, hogy idén több diákmunkásra számíthatnak, mivel a 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesség miatt ugyanis 15 százalékkal többet kereshetnek a fiatalok.
Tóth Gergely, a CE Pláza Hotel ügyvezetője elmondta: Próbálják
nem áthárítani a vendégekre
a piaci változások okozta áremelkedést, a tavaszi időszakban nem emeltek, viszont tavalyhoz képest drágább náluk egy szoba. – Az infláció és az alapanyagárak emelkedésének mértékét figyelembe véve kénytelenek voltunk tízszázalékos drágulást bevezetni – emelte ki.
Lengyeltótiné Lajos Beáta, aki az egyik balatonlellei panzió tulajdonosa elmondta: Jelenleg 60-70 százalékos a nyári foglaltságuk, ugyanakkor hozzátette: Négy évvel ezelőtti árakon lehet náluk szobát foglalni, de gondolkodnak 10–15 százalékos emelésen.
(via, sonline.hu / atv.hu)