Itt a döntés: súlyos büntetést kapott a Magyarországra menekített politikusbűnöző

Komoly szankciók várnak rá.

Az Amerikai Egyesült Államok pénzügyminisztériuma közleményt adott ki Nikola Gruevszki volt macedón kormányfővel kapcsolatban. Ez alapján a Magyarországra menekített exminiszterelnökre szankciókat vet ki az USA kormánya.

A közlemény felidézi, a politikust számos korrupciós ügyben elítélték, és jelenleg is több ügyben vizsgálódnak ellene. Jelenleg többek között hivatali visszaéléssel és pénzmosással is vádolják Gruevszkit. Az ügyeket 2006 és 2016 között követte el Észak-Macedónia miniszterelnökeként.

A politikust olyan elnöki rendelet alapján helyezték szankciók alá, amellyel a Nyugat-Balkán békéjének és stabilitásának megsértéséért vetnek ki az érintettekre. Ezen személyek

nem léphetnek be az Amerikai Egyesült Államok területére, és az országban lévő vagyonukat befagyasztják.

A közleményben megemlítették, hogy Gruevszki 2018-ban elmenekült hazájából, hogy elkerülhesse a két év börtönbüntetést, amelyet kiróttak rá az országában. Akkor egy kormányzati Mercedes beszerzésével kapcsolatos korrupció miatt ítélték el.

Az exminiszterelnök Magyarországon kapott menedékjogot.

Itthon I.C.I.C. Kft. néven alapított céget, amelyet Pécelre jegyeztek be egy családi házba. A cég főtevékenysége üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás, de papíron például porcelán- és tisztítószer-kereskedelmet, valamint rendezvényszervezést is megadtak.

A Szabad Európa megemlítette, Szijjártó Péter rendszeresen fogadja irodájában a politikust, hogy a nyugat-balkáni kérdésekben a tanácsait kérje. Gruevszki médiacégeit Habony Árpád vásárolta fel, és magyar hirdetésekkel próbálták életben tartani a vállalatokat.

A volt miniszterelnök 2016-ban

egy macedón lehallgatási botrány miatt bukott meg.

Akkor kiderült, 20.000 állampolgárt, köztük újságírókat, bírókat és politikusokat hallgattak le. Ezután nagy tiltakozások alakultak ki, és 2017-ben a szociáldemokraták legyőzték Gruevszki pártját az országgyűlési választáson.

(Szabad Európa/Nyugati Fény)

Valódi Hírek