Koppantak Orbánék: Egy újabb fideszes beadványt zúzott porrá az Alkotmánybíróság

Vissza a feladónak.

Vitályos Eszter fideszes képviselő szerint probléma, hogy ellenfele, Buzinkay György olyan embert bízott meg képviseletével a helyi választási bizottságban, aki a kormányváltás mellett állt ki. Az Alkotmánybíróság szerint ez nem alkotmányossági kérdés.

Vitályos Eszter, a Fidesz-KDNP szentendrei jelöltje kifogásolta, hogy kihívója, az Egységben Magyarországért által indított Buzinkay György olyan embert bízott meg képviseletével a helyi választási bizottságban, aki a közösségi médiában a kormányváltás szükségességét hirdeti, és őt személy szerint is élesen bírálta. A fideszes politikus szerint ez

aláássa a választás tisztaságába vetett bizalmat,

hiszen a választási bizottságnak az önkormányzat által választott és a jelöltek által megbízott tagjai egyenjogúak, egyformán hivatalos személynek minősülnek, tehát pártatlannak kell lenniük.

A Nemzeti Választási Bizottság meg is állapította a törvénysértést,

de ezt a Kúria felülbírálta.

A Kúria indoklása szerint a delegált tagok a jelölt érdekeit képviselik, nekik nem kötelező elfogulatlannak lenniük, mint a választott tagoknak. Ők ugyanis nyíltan kötődnek az őket delegáló jelölthöz, és általában maguk is tagjai valamely versengő pártnak. „A delegált tag személyében nem kell, hogy független legyen.”

Ezért véleménynyilvánítási szabadságuk korlátozásának nem lenne törvényes alapja.

Vitályos Eszter az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte a Kúria döntése

önkényes, szubjektív, tehát törvénysértő.

Az Ab Dienes-Oehm Egon vezette tanácsa azonban érdemben meg sem vizsgálta a panaszt, mert azt állapította meg, hogy

a Kúria megfelelően alkalmazta a törvényt,

világosan megindokolta döntését, az eljárás tisztességes volt, tehát „a bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenesség, vagy alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdés nem merül fel”.

Ezért a Fidesz-jelölt panaszát visszautasították.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának fideszes államtitkára, aki múlt ősszel átvette a múzeumigazgatói kinevezése miatt lemondott L.Simon László listás országgyűlési mandátumát, most Szentendrén egyéni választókerületben indul a KDNP-vel közös jelöltként. Ő volt az, akit egy iskolai laptop-osztogatás miatt a helyi választási bizottság enyhén elmarasztalt, de aztán az Ab kimondta, hogy aki valamilyen politikai tisztséget tölt be, az a kampányban is felléphet ilyen minőségben.

(via, hvg.hu)

Valódi Hírek