Dobrev Klára: Ilyen pancser kormánya még soha nem volt az országnak, létszükséglet a változás!

Közös fórumot tartott a DK EP-képviselője és az ellenzék kőbányai képviselőjelöltje.

Közös utcafórumot utcafórumot tartott kedden kora este a kőbányai Kőrösi Csoma sétányon Arató Gergely, az ellenzék jelöltje, valamint Dobrev Klára, a DK EP-képviselője.

Arató arról beszélt, már mindenki számára

világos, hogy a választáson a kelet és a nyugat között kell választani,

és ez a választás legfontosabb kérdése. Elmondta, csak az Egységben Magyarországért jelöltjeire leadott szavazat hozhat változást.

Arató Gergely ismertette, maga is pedagógus volt, ezért szívügye az oktatás. A választás egyik tétje szerinte az is, hogy az oktatási szférát fejleszthessék. Azt is kiemelte, sokan jelezték neki, hogy az árak folyamatosan emelkednek, ezzel párhuzamosan azonban a bérek és a nyugdíjak nem emelkednek jelentős mértékben.

Arról is beszélt, az európai uniós források hatékony felhasználásával, a házak felújításával lehet csökkenteni a rezsiköltségeket, ezért a célért folyamatosan küzdeni fog az ellenzék. Szerinte ha nem lopnák el a pénzeket, jutna rájuk forrás.

A korrupciót jelentős problémának nevezte a politikus, az igazságszolgáltatást nem tekinti szabadnak, a jogállami garanciákat pedig nem érzi biztosítottnak a magyar kormány részéről. Arról is beszélt, az EU vezetői nem bíznak a magyar kabinetben, ezért visszatartják a pénzügyi forrásokat az országtól.

Elmondta,

Budapest büntetésben van az elmúlt 12 évben,

de ez már Tarlós István városvezetése alatt is így volt. Az utak, a közterületek, a tömegközlekedés állapota, valamint a köztisztaság rossz színvonala is döntően a kormányzati elvonások következménye.

A kőbányai Egészségházzal kapcsolatban arról beszélt, ellenfele, Papp Sándor lehazugozta őt másfél éve, amikor az új épületek átadásának csúszását felvetette Arató, azonban a mai napig sem adta át teljes egészében a 4 milliárdos büdzséből készült projektet az önkormányzat.

Hozzátette,

a helyiek a mai napig az 50-es/60-as évek színvonalát jelentő épületbe járnak,

csak kevés rendelés költözött át az új helyre, pedig Kásler Miklós átadta azt. Arató Gergely arra biztat mindenkit, hogy az elkövetkezendő másfél hétben győzzék meg ismerőseiket, hogy menjenek el szavazni az ellenzéki összefogás jelöltjeire.

Dobrev Klára beszédében kiemelte, már csak 12 nap van hátra a választásig, szerinte ennyi van hátra Orbán Viktorék hatalmából. Arató Gergelyről szólva kijelentette, „irtózatos különbség” van közte és az általa gombnyomogatónak nevezett, önálló vélemény nélküli kormánypárti politikusok között. Azt mondta,

{é}g és föld” a hozzáállásuk.

Azt mondta, a kormányzás „a közös ügyeink intézéséről” szól, azonban a Fidesz a kampány során semmit nem nyilatkozik arról, mit terveznek a következő négy évre. Hozzátette, az elmúlt 12 év jelentős részében teljhatalommal kormányzott Orbán, és korábban „soha nem látott pénzeső” hullott az országra, érdemben mégsem fejlődtek a magyar települések.

Ilyen pancser kormány, amilyen az elmúlt 12 évben volt Magyarországon, nem volt soha!

— hangsúlyozta az EP-képviselő. Szerinte nincs olyan terület, amiben valódi fejlődést tudna felmutatni a kormány, ezért sincsenek olyan óriásplakátjai a Fidesznek, amivel az elmúlt években elért eredményeiket hangsúlyozhatnák.

Arról beszélt,

csak a lopáshoz és a hatalmi manipulációhoz ért a Fidesz.

A svájci indexálás, a panelprogram és az egészségügyi dolgozók, valamint a pedagógusok béréről kellene szólnia a kampánynak, de ez nem így van jelenleg. Dobrev úgy véli, Arató Gergely ellenfele, „azt sem tudná, A-t vagy B-t mondjon” ezen ügyekben.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban kifejtette,

a béke és a biztonság garanciája kizárólag az erős Európai Uniós és NATO.

Bármilyen ide-oda totyogó, pávatáncoló politikai szerencsejátékos megpróbálja ebből Magyarországot szépen lassan kirángatni, kutyakötelességünk április 3-án megmondani neki: nem, mi Európában maradunk — ő meg mehet, ahova akar” — jelentette ki Dobrev.

Az EP-képviselő felidézte, az elmúlt napokban ellenzéki politikusok javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, hogy csak népszavazás útján lehessen kilépni a NATO-ból és az EU-ból, azonban ezt a fideszesek elutasították.

Amíg van hangom és szavam, nem fogom hagyni, hogy az ország biztonságát egy ilyen szélhámos kockára tegye!

— hangsúlyozta. Szerinte az elmúlt 12 évben szisztematikusan építette ki a kormány az Oroszországtól való függőségi viszonyt. Ezzel kapcsolatban a gázt hozta példának, és arról beszélt, a panelfelújítási programot tudatosan állította le a kormány, hogy magasak maradjanak a rezsiköltségek a távfűtéses lakásokban.

A megújuló energiaforrásokat alkalmazását „nem engedték” Dobrev szerint a kormányzati szereplők, nem is épültek szélerőművek 2010 után. Ehelyett inkább az oroszoktól vett fel hitelt a kabinet egy orosz rendszerű atomerőmű építéséhez. Emellett a Putyin-barát kémbankot nem záratta be a kormány, az oligarchák pénzeit pedig nem zárolta a háború kitörése után.

Ez szerinte Magyarország békéjének aláásásával is járt.

Aki a békére szavaz, az április 3-án az ellenzékre szavaz.

— jelentette ki a politikus.

A média elfoglalásával, a közszolgálatiság aláásásával, a szabad szó berekesztésével példálózott, illetve propagandamédiumok létrehozását is megemlítette és kiemelte az ellenségképzést is. A szakszervezetek megfélemlítését, az oligarchák meggazdagodását is kihangsúlyozta, valamint az igazságszolgáltatás beszántását is megemlítette — szerinte ezek Putyinra és Orbánra is mind igazak. Azt mondta,

kísérteties a hasonlóság„.

Az illiberalizmust zsákutcának nevezte; szerinte az abból való kitalálás egyetlen lehetősége a kormányváltás. Ezzel kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, nem lehet némának maradni. Arról beszélt, „Európa a történelem jó oldalán áll„, és az a tét, hogy Magyarország is ott oldalon maradjon.

Dobrev azt mondta, látja az aggódást a kormányban, és ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy míg 2018-ban Erzsébet-utalványt kaptak az idősek, az idei választás előtt már nyugdíjemelést. Mindemellett hozzátette, hogy „amit az egyik kezével ad, azt a másikkal elveszi” a kormány.

Kijelentette, hogy teljes egyetértés van abban az ellenzékben, hogy az oktatásra, egészségügyre és szociális ügyekre kell fordítani a közpénzeket. Szerinte

a hatpárti összefogás a kulcs, ami áttörést jelent az elmúlt 12 év ellenzéki politikájában.

Azt mondta, a legfőbb értékük, hogy mindannyian megtanultak együttműködni azokkal, akikkel nem mindenben értenek egyet, ezzel szemben Orbán véleménye szerint erre képtelen.

Fekete-afrikai diktatúrákhoz hasonlította, hogy a kormány a járványhelyzet idején eltiltotta a nyilatkozástól az orvosokat és ápolókat. Szerinte a legnagyobb ereje az összefogásnak, hogy hisznek a vélemény szabadságában.

A DK-t a legstabilabb láncszemnek és a legerősebb fogaskeréknek nevezte az ellenzéki együttműködésben. Elmondta, a tisztességes és demokratikus előválasztás eredményét elfogadták, és arra kéri a szavazókat,

válasszák a Márki-Zay Péter vezette ellenzék listáját, valamint az előválasztás helyi győztesét, Arató Gergelyt.

Szerinte bár látszanak az erőforrás-különbségek a két oldal között, és ezek a plakátok számában is megmutatkoznak, azonban míg az ellenzéki rendezvényeken aláírásgyűjtéseken tömegek jelentek meg, addig a fideszes pultok előtt alig lézengtek. Elmondta, az ellenzéki szavazók büszkék a hovatartozásukra, de még mindig nagyon sokan félnek vállalni a véleményüket.

Dobrev azt mondta, az ellenzéknek meg kell mutatnia, hogy többen vannak a tisztességet választók, és ezért fel kell ébreszteni az apátiába süllyedt embereket. A fideszes kamunépszavazással kapcsolatban arra kéri a választókat, szavazzanak érvénytelenül.

Valódi Hírek