FRISS: Számos ügyben megegyeztek Putyinék Zelenszkijékkel, a tűzszünetre is esély nyílt

Hatból négy kérdésben dűlőre jutottak.

Döntő kérdésekben egyezett meg az orosz és az ukrán fél, erről beszélt a tárgyalásokban közvetítő szerepet játszó törökök részéről Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter a Hürriyet című napilapban megjelent interjúban. A politikus elmondta,

hatból négy ügyben már megszületett a megegyezés

a két háborúban álló fél között.

A tárcavezető arról beszélt,

megnyílt az esély a tűzszünetre is,

amennyiben nem gondolják meg magukat a már eldöntött kérdésekben.

Ibrahim Kalin, a török elnöki hivatal szóvivője korábban — szintén a Hürriyetnek nyilatkozva — azt mondta, a tárgyalásokon Ukrajna katonai semlegessége, a demilitarizálás és a kölcsönös biztonsági garanciák, az oroszok által „nácitlanításnak” hívott eljárás, illetve az orosz nyelv ukrajnai használatának engedélyezése, valamint Donbasz és a Krím-félsziget státuszának rendezése van napirenden.

A szóvivő az Al-Dzsazíra hírtelevíziónak azt mondta, tartós tűzszünetre csak Volodimir Zelenszkij és Vlagyimir Putyin elnökök személyes találkozója esetén lesz esély. Hozzátette, Putyin ezt ez idáig elutasította Krím és Donbasz szerinte „rendezetlen” ügye miatt.

Cavusoglu szombaton Hajasi Josimasza japán külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján Antalyában elítélte és a nemzetközi jog súlyos megsértéseként értékelte Ukrajna Putyinék általi megtámadását. A török kabinet jelenleg közvetítő szerepet játszik a konfliktus rendezésében.

A NATO tagjaként korábban már többször felajánlották a közvetítést a Fekete-tenger miatt Ukrajnával és Oroszországgal is szomszédos országból. Korábban Cavusoglu közreműködésével Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is tárgyalt egymással, akkor azonban nem történt előrelépés.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek