Dobrev Klára: Szó sincs arról, hogy a háború miatt megkapnánk a Helyreállítási Alap pénzeit (+videó)

Hamis információ terjedt.

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, az ATV-nek adott interjújában elmondta, Magyarország nem részesül az Európai Unió helyreállítási alap pénzeiből.

„Muszáj pontosítani. A kohéziós forrásokat nem szabadítják fel”

— mondta a politikus arra kérdésre, hogy Magyarország számára rendelkezésre bocsátják-e az uniós forrásokat. Dobrev elmondta, az unió a menekültek ellátására elkülönített forrásokat juttatja Magyarországnak, amik kizárólag a menekültek étkeztetésére és ellátására szolgálnak.

Világosan kell látni, hogy a magyarországi korrupció miatt, az Európai Uniónak egész egyszerűen nem áll módjában ezeket a pénzeket a magyar kormány, Orbán Viktor számára elküldeni. — mondta Dobrev Klára, majd hozzátette, hogy az unió a menekültek számára elkülönített pénzeket is csak rendkívül szigorú ellenőrzések mellett tudja folyósítani a magyar kormány számára.

„Itt nem egyszerűen arról van szó, hogy az Európai Unió politikusainak elege lett a korrupcióból, és elege lett abból, hogy Orbán oligarchái vagy rokonai vagy szomszédai gazdagodnak, hanem az európai adófizetőknek lett ebből elege” — mondta a politikus.

Dobrev Klára hangsúlyozta, a magyar kormány az európai uniós pénzek jelentős részét ellopja, ami gyakorlatilag már egy köztudomású tény. Az európai országok mind erről beszélnek.

A politikus kiemelte, hogy a problémára a kormányváltást tartja megoldásnak, illetve kormányra kerülésük esetén azonnal csatlakozni fognak az Európai Ügyészséghez.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök esetét említi példaként a politikus, akit a napokban ítéltek el korrupciós ügyek miatt. A bolgár miniszterelnök elleni eljárással kapcsolatban így fogalmazott:

Magyarországon, azért nincsen eljárás a legnagyobb korrupciós ügyekből, mert a magyar legfőbb ügyész Polt Péter, mindenfajta probléma nélkül kiszolgálja Orbán Viktor rendszerét. A politikus elmondja, hogy például Tiborcz István ellen – aki Orbán Viktor veje -, vaskos bizonyítékok vannak, amit átadtak Polt Péternek, de ő úgy reagált,

„nincs itt semmi látnivaló.”

Dobrev Klára elmondta, fontos, hogy ezekkel a tényekkel a kormánypárti oldalon is tisztában legyenek az emberek, mint mondta, ők minden magyart képviselnek oldaltól függetlenül. A politikus hangsúlyozta, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje öt percet kapott az elmúlt négy évben a közszolgálati tévében, ezzel szemben Orbán beszédét kilencszer ismételték meg 24 óra alatt.

„Ezt már nem tájékoztatásnak hívjuk, ez tényleg valamilyen pszichológiai hadviselés”

— fogalmazott.

Dobrev leszögezte, az Európához való csatlakozás, nem a szuverenitásunk feladása,

hanem a szuverenitásunk közös megélése.

„Ma Európában egyetlenegy miniszterelnök van, aki folyamatosan megpróbál kitáncolni, aki képes volt egy olyan beszédet mondani, ahol egyenlőségjelet tett az orosz agresszor és az ukrán nép között, ez Orbán Viktor, aki lépésenként húzza ki Magyarországot ebből a szövetségi rendszerből” — mondta.

Dobrev arra a kérdésre, hogy az új kormányban vállalna-e külpolitikai szerepet, úgy válaszolt, minden személyi pozícióról április 4-én döntenek. Annyit azonban elmondott, hogy Magyarország számára a legfontosabb, hogy megerősítse Európai Uniós és NATO szövetségesi státuszát.

A politikus egyértelművé tette, Joe Biden amerikai elnök biztosan nem látogat el Magyarországra, mert Orbán Viktor nemzetközi szinten is kínossá vált. Dobrev elmondta ő személyesen nagyon szégyelli magát Orbán miatt, aki egyébként nem egyenlő Magyarországgal. Ez az oka a magyar-lengyel kapcsolatok megromlásának is.

Videó:

(via, atv.hu)

 

Valódi Hírek