Dobrev Klára: Az elmúlt 12 évben Orbánék tudatosan gyengítették a forintot

A DK EP-képviselője szerint az elmúlt hetekben pávatáncot jár a miniszterelnök.

Az Egyenes Beszéd vendége volt a kedd esti adásban Dobrev Klára. Arról beszél, a háború kapcsán a kormány összevissza kommunikál, és szerinte pávatáncot járnak Orbánék.

Amikor éles helyzet van, Orbán nem tud és nem is akar szembemenni az Európai Unióval„.

Elmondta, minden olyan döntését támogatja a kormánynak, amely összhangban van az EU és a NATO politikájával.

A szankciók végrehajtásában a kormány sokat késlekedik, például a paksi atomerőmű 2-es blokkjával és az orosz kémbankkal kapcsolatban is ez a helyzet. „Megszavazták a Roszatommal való együttműködést visszavonását, amelyet később letagadott a Fidesz, majd kiderült, mégis csak megszavazták.

A kormány a kommunikációra milliárdokat költ, hogy befolyásolják a közvéleményt.

Dobrev szerint a békét azzal lehet garantálni, hogy felmondjuk a Paks II-együttműködést és kitiltjuk a kémbankot.

A politikus úgy látja, az Európai Unió által megalkotott szankciók Putyin rendszerét kívánják megroppantani. A jelenlegi döntések azt kívánják megalapozni, hogy minél gyorsabb átállás történjen az Oroszországtól való energetikai függetlenedés ügyében. Szerinte

az első években áldozatokat kell hozni, hogy minél hamarabb függetlenedjen az EU az orosz gazdaságtól.

Az uniós pénz akkor érkezik meg, ha a kormány garantálja a korrupcióellenes fellépést. Azt nem fogja megengedni az EU, hogy Tiborcz István és Mészáros Lőrinc gazdagodjon meg az energetikai függetlenedésen. A változás szavatolása érdekében a politikus szerint kormányváltásra van szükség.

A réz és a műtrágya esetében alternatív beszerzési forrásokat kell találni, és ebben európai együttműködésre van szükség az EP-képviselő szerint. A napelemgyártáshoz szükség van számos erőforrásra, ezért fontos előmozdítani az együttműködést az európai piacon.

Dobrev szerint az

elmúlt 12 évben tudatosan gyengítette a forintot Matolcsy György és Orbán,

és emiatt stratégiailag a mostanitól eltérő gazdaságpolitikát kell folytatni. Az ellenzék kormányprogramjában olyan részletek szerepelnek, amelyek a stratégiai váltáshoz fontosak.

Dobrev Klára interjúját itt lehet visszanézni:

 

Valódi Hírek