Donald Tusk: Orbánnak és Szijjártónak a Gazprom igazgatótanácsában lenne a helye az oroszhűségükért

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke és a lengyel ellenzék vezére szerint Orbán Viktor és Szijjártó Péter Gazprom igazgatótanácsi pozíciót érdemelne Putyintól a lojalitásukért.

A volt lengyel kormányfő ezt azután posztolta, hogy a magyar kormány hétfőn bejelentette: nem engedik át Magyarországon az Ukrajnának menő európai fegyverszállítmányokat.

„Orbánnak és Szijjártónak holmi kitüntetéseknél valami komolyabb jár Putyintól. A Gazprom igazgatótanácsában két szék megfelelő ellentételezés lenne a lojalitásukért”.

— twittelte hétfőn délután Donald Tusk volt lengyel kormányzó, az ellenzéki Polgári Platform elnöke, az Európai Néppárt vezetője.

Szijjártó Péter decemberben kapta meg Moszkvában a legmagasabb, külföldieknek adható elismerést. Akkor így nyilatkozott:

„Átvettem Szergej Lavrov barátomtól, kollégámtól a “Barátságért” kitüntetést”.

— fogalmazott korábban a külügyminiszter.

Szijjártó Péter decemberben kapta meg Moszkvában a legmagasabb, külföldieknek adható elismerést. Akkor így nyilatkozott:

„Átvettem Szergej Lavrov barátomtól, kollégámtól a „Barátságért” kitüntetést”.

— fogalmazott korábban a külügyminiszter.

Magyarország ezzel az erőteljesen hangsúlyozott semlegességel egy meglehetősen különutas politikát folytat, nem csak az EU-ban (már az Unió vezető hatalma, a korábban ettől mindeddig mereven elzárkózó Németország is küld fegyvereket, konkrétan Stringer légvédelmi rakétát Ukrajnába), de a szűkebb kelet-közép-európai térségben is.

Az 1990 előtt a szovjet blokkba tartozó országok közül a három balti állam (Észtország, Lettország, Litvánia), Lengyelország, Csehország, Szlovákiam Szlovénia és Románia is fegyvereket, illetve katonai szállítmányokat küld az ukrán hadseregnek.

Arról, hogy valaki rajtunk kívül ne járulna hozzá a fegyverek szállításához, idáig nem volt hír.

(via, Telex)

 

Valódi Hírek