Óriási pofon a kormánynak: Tanárok tömegei csatlakoztak a polgári engedetlenséghez

Több iskolában sem vették fel a munkát.

Pénteken is folytatódtak a tanárok polgári engedetlenségi akciói az iskolákban, egyre több iskola és tanár tiltakozik a kormány pénteken megjelent kormányrendelete ellen, ami lényegében a sztrájkjog gyakorlását lehetetleníti el.

Pénteken többek között a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, a Scheiber Sándor Gimnáziumban, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban, az Eötvös József Gimnáziumban és a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban sem vették fel a munkát pedagógusok.

Reggel nyolctól kezdődött a polgári engedetlenség a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban 27 tanár részvételével. További 16 pedagógus a támogató aláírásával fejezte ki az egyetértését, mert ők személyesen nem tudtak jelen lenni a közös kiálláson.

„Régóta mondják a tanárok, hogy nem jó az oktatási rendszer, és amikor ezt mondják, nem csak a saját nevükben beszélnek, hanem a gyerekek, szülők nevében is. Az, ami most van, az oktatás minden résztvevőjének rossz”.

— fogalmazott a Telexnek egy pedagógus.

A Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai kilenc órától kezdték meg a tiltakozásukat, a tanári karból kb. 20 ember állt ki.

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium pedagógusa úgy fogalmazott: a pénteki tiltakozásuk még szimbolikus, egy tanár nem veszi fel a munkát az iskolában. Jövő héttől viszont Miskolcon több iskolában is terveznek hasonló, nagyobb megmozdulásokat.

A Scheiber Sándor Gimnázium a Telex-nek eljuttatott, 47 pedagógusa által aláírt nyilatkozatban így foglamaznak:

„A kormány rendeletével a veszélyhelyzetre hivatkozva teszi lehetetlenné a sztrájkot, miközben a veszélyhelyzet nem vonatkozik pl. a politikusokra, akik évértékelőket tarthatnak maszk nélkül tömegesen”.

— indokolta a nyilatkozat.

Kiáltványukban megemlítik még, hogy a nyilatkozatot aláírok között van olyan, aki még pályakezdő, de olyan is, aki 40 éve dolgozik pedagógusként. Abban mindannyian egyetértenek, hogy

közös felelősségük az, hogy együtt tiltakozzanak a kormány pénteki rendelete ellen.

Mint fogalmaznak:

„A pályakezdő tanárok sorra hagyják el az iskolákat megélhetési gondok miatt, a pedagógustársadalom elöregszik”.

A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium 22 tanára nem vette fel a munkát pénteken, további 14 tanár támogatja őket. Gaál Bence, az ottani tiltakozás szervezője a elmondta, hogy érdekérvényesítő jogaik sérültek és kiemelte:

„Szeretnénk mi is a részese lenni ennek a kiállásnak, nincs már mitől félni, valamit tenni kell, és talán ez össze tudja kovácsolni a pedagógus társadalmat is”.

Az Eötvös József Gimnáziumban minden eddiginél többen tiltakoztak, 60 tanár nem vette fel pénteken a munkát. Nyilatkozatukban kiemelték, hogy

„olyan változásokért küzdünk, amelyek fókuszában a ránk bízott gyerekek vannak”.

Sáfrán Katalin, egy alapítványi iskola pedagógusa egyénileg csatlakozott az engedetlenséghez, közleménye szerint 9-11 óra között nem veszi fel a munkát. Mint írja:

„A társadalmi megítélésünk szánalmas, lassan magunkat is lúzernek látjuk, mert kibírunk mindent és tesszük tovább a dolgunkat”.

Hétfőn a Kőbányai Szent László Gimnázium 12 pedagógusa, kedden a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium 20 tanára tagadta meg a munkát. Szerdán a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 48 tanára döntött hasonlóképpen, akikhez csatlakozott Simkó Edit tanárnő is, az iskolájából egyedüliként. Csütörtökön a Teleki Blanka Gimnázium 34 pedagógusa nem vette fel a munkát, valamint a budapesti Szerb Antal Gimnázium, és a BGSZC Pesterzsébeti Technikum több tucat tanára is élt a polgári engedetlenség eszközével.

Az ügy előzménye, hogy még január 31-én országos sztrájkot hirdettek a szakszervezetek, több mint 20 ezer tanár vett részt a kétórás tiltakozáson. A sztrájkot azért kezdeményezte a két nagy pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), mert nem vezettek eredményre a tárgyalásaik a kormánnyal.

Három követelést fogalmaztak meg:

  • Béremelés
  • Munkaterhek csökkentése
  • Ne küldjék fizetés nélküli szabadságra azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat a koronavírus ellen

A bíróság először jóváhagyta a sztrájkot, de az Emmi többször is felszólította a tanárokat, hogy annak megtartása törvénytelen, mert nincs megállapodás a sztrájk idejére vonatkozó elégséges szolgáltatásokról. Végül a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is kimondta, hogy a tanárok sztrájkja jogellenes volt.

A szakszervezetek március 16-ra hirdettek újabb sztrájkot az iskolákban.

(via Telex)

(Képünkön az Eötvös József Gimnázium tanárai)

Valódi Hírek