Botrány: Irgalmatlan összeget emészt fel Orbánék gigantikus pénznyelője — Esély sincs arra, hogy megnyissák

A felelősök rég eltűntek a történetből.

Az eddig 38 milliárdot felemésztő Biodóm-beruházás csak a pénzt viszi. Már csak 6 milliárd áll rendelkezésre, de a befejezéshez szükség lenne további 16,4 milliárdra. Ez a félkész épület gyakorlatilag semmire sem használható — írta meg a Népszava.

Az Orbán-rezsim befejezni nem tudta a méregdrága beruházást, így az épület jelenleg is érintetlenül áll, elbontani nem lehet, így mit sem ért a ráfordított 38 milliárd.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint azonban amennyiben sor kerül a kormányváltásra, akkor visszakaphatják ezt az összeget, melyet a főváros biztosított.

Kiss azt is hozzáfűzte, hogy a főváros felkért egy átvilágító céget, az Envirodunát is, hogy vizsgálja felül a kérdést. A Enviroduna 2020-ban azt állapította meg, hogy az eddig a biodómra fordított 38 milllárdhoz még szükség lenne további 16.4 milliárdra.

Mivel a megkezdett építkezés óta elszálltak az építőanyag árak mellett a szakipari munkabérek, így marad félkész az építmény.

Az Orbán-kormány félkész projektje, tavaly ismét 630 millió forintot vett el a fővárosi kasszából: ez csupán az épület fenntartási költsége. A főpolgármester- helyettes ezért gondolja, hogy ez már önmagában is megterhelő anyagilag.

Mivel az épület kivitelezője, a Market kiszállt a veszteséges bizniszből 2020 augusztusában, így azóta az épülethez hozzá sem nyúltak.

Kiss Ambrus arról is beszélt, hogy az eredeti tervek szerint 2024-re tervezték az átadást, de ez nem biztos, hogy meg fog valósulni. A közbeszerzéseket már tavaly ki kellett volna írni. Amennyiben ez a beépítéstől számított 36 hónapon belül, nem valósul meg,

38 milliárd forint veszik el.

A kivitelezői, valamint a gépészeti berendezésekre adott garancia ugyanis ennyi időre szól.

Mivel a fővárosnak nincs pénze arra, hogy befejezze a projektet, így az épületet tavaly ősszel a kormánynak akarta adni a telekkel együtt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Orbán és köre lecsaphatott volna rá. A Biodóm területét telekkönyvileg leválasztották volna az állatkerttől, az üzemeltetés azonban továbbra is a főváros feladata lett volna.

Az Orbán-kormánnyal kötött támogatási szerződés miatt azonban az önkormányzatnak nincs mozgástere. Az átadás lenne a cél, de Kiss Ambrus elmondása szerint, eddig még a főváros nem kapott választ kormánytól. Mivel befejezni sincs miből, és másra sem használható az épület, és a támogatási szerződés miatt lebontani sem lehet,

így egyelőre nem tudni, mi lesz a végkifejlet.

Még egy Tarlós István által vezetett fővárosi biznisz volt a háromosztatú Biodóm felépítése. A veszélyhelyzet miatt, az eredeti, tavaly lejáró határidő kitolódott 2022. június végére. A Népszava megfogalmazása szerint: ha a létesítményt addig sem sikerül befejezni, márpedig erre gyakorlatilag semmi esély sincs, akkor az új kormány jogosan követelheti vissza a támogatás összegét.

Valódi Hírek