Előkerült Orbán Viktor 15 évvel korábbi nyilatkozata: A miniszterelnök saját magán is meglepődne, ha elolvasná

Meglepő nyomok kerültek elő a kormánypárti médiából.

Facebook-bejegyzésben idézte fel Hadházy Ákos az akkor még ellenzékben lévő Orbán Viktor Fidesz-elnök 2007-es nyilatkozatát, amelyet a vele szimpatizáló Demokratának adott. A független országgyűlési egy érdekes részletet osztott meg a 15 évvel ezelőtti interjúból, amelyet az alábbiakban mi is közlünk.

Brüsszel nem Moszkva. Az EU nem avatkozik be, legfeljebb véleményt mond, észrevételez.

Magyarország uniós tagországként is kialakíthat egy mélyen antidemokratikus rendszert, az EU mégsem fog valamiféle jó Moszkvaként rendet tenni.

A magyar ügy az a magyarok ügye.

A másik dimenziója azonban legalább olyan fontos az uniós tagságnak, mint a demokrácia itthoni állapota. Nehéz ugyanis nem észrevenni, fenyeget a veszély, hogy visszasorolnak bennünket az orosz érdekszférába. Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet.

A kormány ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot.

Az energiafüggőség kulcskérdés lesz a következő években, Európa energiaéhsége óriási. Olyan, hol nyílt, hol titkos megállapodások köttetnek, amelyek Magyarországot Oroszország előretolt gazdasági bástyájává tehetik.

Kelet felől nézve mi vagyunk az utolsó olyan ország, ahol az állam lemondott a nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű közellátási rendszerek tulajdonáról. Tőlünk nyugatra ez nem lehetséges.

Tegyük világossá: nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!”

(Hadházy Ákos/Facebook/Demokrata)

Valódi Hírek