Márki-Zay bejelentette: Orbánék bukása után népszavazással söpörnék el a fideszes alkotmányt

A tömeg erejével kell lebontani az illegitim fideszes tákolmányt.

Korábban nagy viták voltak arról, hogy meg lehet-e feles többséggel változtatni az Alaptörvényt. Erről a kérdésről tartott szerdán online konferenciát a CEU Demokrácia Intézete, amelynek nemzetközi szakértők mellett Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is vendége volt.

Abban mindenki egyetértett, hogy a Fidesz alaptörvénye a jelen formájában valóban az

alkotmányellenességet súrolja,

azonban egyáltalán nem könnyű a dolga az ellenzéknek, ha kormányváltás esetén meg akarja azt változtatni.

Sajó András, a CEU jogi karának professzora szerint az a fő probléma, hogy a Fidesz alkotmányosan megvédte az alkotmányellenességeket, hiszen emiatt a kormány működése megfelel a jogszabályoknak.

Kim Lane Scheppelle, a Princeton Egyetem professzora elmondta, hogy a megoldásban az EU-jog segíthet, mert az minden

kétharmados döntést felülír.

Vagyis például az, hogy az Európai Emberi Jogi Bírósága szerint a magyar megfigyelési törvény szembe megy uniós joggal, önmagában illegitimmé teszi a törvényt. Vagy akár ahogy Lengyelország esetében, úgy a magyar bíróságról is kimondhatja az EU a jogsértés tényét; azonban ez, ahogy Sajó András hozzátette, akár évekig is eltarthat, ennyi ideje pedig nincsen egy új kormánynak.

Márki-Zay Péter ennél gyakorlatiasabban közelített az alapkérdéshez: szerinte az a legfontosabb, hogyha le is győzik a Fideszt, akkor is Orbánék kezében marad-e az irányítás. Szerinte, ha nem változtatják meg az alaptörvényt, akkor a Fidesz bármikor visszajöhet, lévén, hogy kisajátították a bírósági rendszert és a médiát.

Márki-Zay-nak az a megoldása, hogy az alkotmány megváltoztatásához be kell vonni a népet,

népszavazásra bocsájtanák

az új alkotmányt.

Sajó András azonban itt is óvatosságra intett: hiába egyértelmű, hogy az alkotmány az emberek akaratát kell képviselje, nehéz meghatározni, mit értünk az emberek alatt. Ráadásul a társadalom megosztottsága miatt, nem is biztos, hogy átmenne az új alkotmány a népszavazáson.

A miniszterelnök-jelölt ennek ellenére bízik benne, hogy egy minimális alkotmányt, amely lefekteti a fékek és egyensúlyok rendszerét, megszavaznának az emberek.

A beszélgetést itt tudod visszanézni:

.

(via HVG)

Valódi Hírek