Bejelentették: Ingyenes, 1 gigabájtos mobilinternetet biztosítanak mindenkinek a kormányváltás után (+videó)

Netadó helyett digitalizáció.

Az ország digitalizációval kapcsolatos intézkedési terveit ismertette csütörtöki sajtótájékoztatóján az egységes ellenzék.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és képviselőjelöltje szerint a digitális kormányzás bevezetése össztársadalmi ügy, a társadalmi jólét alapja a 21. században. Elmondta, hogy kormányra kerülésül esetén fejleszteni fogják a digitálisan elérhető állami szolgáltatásokat az oktatás, az egészségügy, illetve a közműszolgáltatások terén. Ezzel egyszerre csökkentik a költségvetés kiadásait és növelik az átláthatóságot.

Hajnal közölte: mindenki számára ingyenes, 1 gigabájtos mobilinternet-csomagot fognak nyújtani, valamint ingyenes tabletet vagy laptopot biztosítanak minden diáknak – úgy, hogy az eszközöket csak az arra jogosult és családja használhassa, azokat ne lehessen továbbértékesíteni.

Hajnal Miklós szólt arról is: továbbfejlesztik az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) rendszerét, hogy a betegek is tudjanak jegyzeteket feltölteni, a rendszerben megjelenő adatokat pedig szabványosítják. A digitális egészségügyi rendszert úgy fejlesztik, hogy az alkalmas legyen távvizitekre, kapuőrmegoldásokat építenek be angol mintára, valamint támogatják a távdiagnosztikai és monitorozó eszközök elterjedését.

Jószai Teodóra, a DK szigetszentmiklósi képviselőjelöltje az oktatási és tudományos vonatkozású programot ismertette. Eszerint minimum 2-3 digitális tananyag elérhetőségét biztosítják majd, ezzel visszaállítva a tanszabadságot.

Megteremtik a tudományos intézmények hosszú távú stabilitását, és elérik, hogy a kutatásra és innovációra 4 éven belül a GDP 2,3 százalékát költsék.

Az egyetemi ipari parkok szolgáltatásainak fejlesztésével segíteni kívánják, hogy a piacképes kutatási projektekben dolgozók startup cégeket tudjanak alapítani. Emellett az általános iskola második osztályától bevezetik az informatika oktatását, és minden tárgy részévé teszik az adott területen a digitális ismereteket.

Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje a digitális állam fejlesztési céljait ismertette. A következő választási ciklusban – mondta – az állam egyik legfontosabb feladata lesz a közigazgatás és a közszolgáltatás teljes körű digitalizációja.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország internetellátását ugyanolyan szabályozott közműként kell fejleszteni, mint az áram-, víz- vagy távhőszolgáltatást. Ha kormányra kerülnek, egyszerűsítik az ügyintézést, a panasz- és reklamációkezelést, valamint a számla- és fizetési szolgáltatást.

Egységes digitális azonosítót kívánnak bevezetni GDPR-kompatibilis módon, svéd mintára. „Egységes ügyintézési tér” kifejlesztését szorgalmazzák. Digitális választási rendszert hoznak létre, amely képes országos szavazások lebonyolítására. Egységes digitális megoldásokkal teszik kényelmesebbé a megosztott és közösségi közlekedés módokat, illetve okos mérőeszközök felszerelésével segítik elő az energiahatékonyság elérését.

Négy év alatt megfelezik a vállalkozások adóügyintézéssel töltött idejét, digitális vállalkozói csomagok biztosítása révén. Igyekeznek háttérbe szorítani a készpénzhasználatot, fejlesztik a digitális fizetési módokat.

Videó:


.

Valódi Hírek