Botrányos lopás nyomait próbálja eltüntetni a kormány: 16 milliárd EU-s támogatás tűnt el a süllyesztőben

Hatalmas szerverparkot ígértek, egy betonsufnit építettek.

Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán hétfőn arra, hogy bár hatalmas szerverparkot tervezett építeni a kormány uniós támogatásból, amelyen a magyar állam összes fontos adatát tároltál volna, az elmúlt öt év alatt mindössze egy betonsufnit sikerült felhúzni az elnyert 16,3 milliárdból.

A beruházás nyomai ráadásul már a hivatalos adatbázisban sem találhatóak, noha öt évvel ezelőtt nagy csinnadrattával jelentették be a szerverpark épülését.

A beruházásért a ZÁÉV, Mészáros Lőrinc cége felelt:

Tudom, hogy Önök csak egy bedeszkázott ablakú betonszarkofágot látnak a képeken, de elvileg ez meg itt egy HATALMAS SZERVERPARK. Elvileg itt kellene tárolni a magyar állam összes fontos adatát, de ahogy látják, annyi adat van csak ott, amennyi A kis konténerben kucorgó biztonsági őr Telefonján elfér.

Az alapkőletétel 2016-ban volt, Tuzson Bence és Kara Ákos képviselők (utóbbi ITM államtitkár) részvételével, és 2017-re már készre ígérték a bulit. Olyanokat mondtak, hogy:

„Magyarország és a régió legmodernebb és legbiztonságosabb adatközpontjának építése kezdődött el”, amitől 2017-re sokkal jobban működik majd az államigazgatás.

Az egészet 16,3 milliárd EU pénzből csinálták. Volna.

Na most két lehetőség van: erre a szerverparkra vagy baromi nagy szükség lenne, de akkor miért nem épült meg 5 év alatt sem az egy év helyett; vagy semmi szükség nincs rá, de akkor miért akartak elszórni erre 16 milliárdot?

Ráadásul úgy tűnik,

valakik szeretnék ezt az egészet nagyon elfelejteni,

mert a néhány fellelhető beszámolón kívül (pl. Origo cikk vagy Kara Ákos honlapja) már nem találom a hivatalos adatbázisokban sem az EU-s projekt nyomát, sem azt a közbeszerzést, ami alapján a beton szarkofágot M. Lőrincék cége felhúzta (biztos, ami biztos). Mert hogy a kerítésen látszik, ez is ZÁÉV beruházás.

Ez a történet ugyanakkor csak egy kis része annak a korszakos csalásnak, ahogyan a Fidesz a teljes kommunikációs infrastruktúrát át akarja játszani magánkézbe.

A betonsufnit kivitelező MVM Net Adatközpont Zrt-t ugyanis a közelmúltban bevitték az Antenna Hungáriába, azt pedig a Jászai Gellért-féle a 4IG akarja megvenni. Az MVM Net sokkal komolyabb egy „kis” 16 milliárdot elcsaló cégnél:

több stratégiai jelentőségű kormányzati infrastruktúrával rendelkezik,

illetve azokat üzemelteti.

Tudni kell azt is, hogy az MVM Net megkerülhetetlen állami szereplője a piacnak, az általa működtetett országos optikai hálózat teljes hossza pl meghaladja a 15 000 kilométert.

De erről az ügyről még sokat fognak hallani, most gyönyörködjenek kicsit a magyar állam adatközpontjában, Göd mellett.

Az ügyben kérdéssel fordultam a kormányhoz, de persze nem jött válasz.

A legutolsó hír, hogy 2018-ban meghirdettek egy sajtótájékoztatót a projektről, amit betegségre hivatkozva hirtelen lemondtak. Hogy úgy mondjam: elég nagy betegség lehetett, ha azóta sem pótolták.

(kiemelt kép: Hadházy Ákos/Facebook)

Valódi Hírek