Nem bírta tovább, 15 év után lemondott a képviselő: Drámai posztban pakolt ki a Fidesz-maffia módszereiről

Betelt a pohár.

15 év után lemondott a képviselőségről Zólyomi Péter győrújbaráti független képviselő.

Döntését a Facebookon jelentette be, részletesen beszámolva az okokról. Mint írja, a jelenlegi kurzusnál még a tanácsi rendszer is jobb és kiszámíthatóbb volt, soha nem kellett ennyire a hatalomhoz dörgölőzni azért, hogy a falut fejleszteni tudják.

Bejegyzését változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt győrújbaráti lakók!

2022. január 1-i dátummal lemondtam önkormányzati képviselői posztomról. 15 évig voltam képviselő, de most ez tűnik a legjobb döntésnek. Találgatások helyett inkább leírom, miért nem folytatom tovább.

Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnom, hogy miért jutottam a fenti döntésre, akkor ennyit írnék: A képviselőtestületi munka már nem okozott sem örömet, sem megelégedettséget számomra, viszont elvette az időmet és energiámat olyan lehetőségektől és tervektől, amelyeket örömmel és szívesen csinálnék.

És hogy mindez kicsit érthetőbb legyen.

Az utóbbi években egyre erősebben betette a lábát a faluba a nagypolitika, a maga sunyi és otromba módján.

Elég, ha csak a bölcsőde bővítés kivitelezési közbeszerzési pályázatának furcsaságaira gondolunk, vagy arra, hogy az előző országgyűlési választások után nem sokkal az aktuális polgármesteren kérte számon az országgyűlési képviselőnk, hogy miért nincs Fidesz-alapszervezet a faluban.

Sosem kellett ennyire a hatalomhoz dörgölőzni azért, hogy fejleszteni tudjuk a falut.

Nálam jobban értők szerint még a tanácsi rendszer is jobb, kiszámíthatóbb és korrektebb volt, mint a mostani kurzus.

Elvesznek mindent, és ha „jóban vagyunk” az illetékes pártállami mindenhatókkal, akkor visszajuttatnak egy keveset, amit nagyon meg kell köszönni. Ez nem önkormányzatiság,

ez hűbérúri rendszer!

Büszkélkednek vele, hogy ingyenes az étkezés az óvodában, de ennek forrását nem biztosítják. Távoli irodákban terveznek közutat a faluba, mi pedig magyarázkodunk a hibák miatt.

És még folytathatnám a sort…

Én egy független képviselőtestület független tagjaként kezdtem el dolgozni, és ezt azóta is próbáltam tartani.

De ezzel ma már szinte hátrányt hozok a településnek. Nem akarok részese lenni az önkormányzati önállóság teljes felszámolásának, gazdasági és jogi értelemben is nézve a folyamatokat.

Vagy ahogy egy HVG-publicisztikában fogalmaztak: lassan azért választunk polgármestert, hogy legyen, aki az ünnepi beszédeket elmondja. Ezzel szemben a lakók részéről egyre növekvő elvárások vannak, hiszen a csapból is az folyik, hogy egyre jobban élünk.

Nem akarok a kormánypropaganda napi hazugságai és az itt élők által érzékelt rögvalóság éles ellentétei között vergődni nap, mint nap.

Hozzátéve, hogy a legutóbbi választásokon a falu kétharmada erre szavazott, ezt támogatta, tehát nekem őket kellene képviselnem. Ehhez eddig volt energiám.

Nem titok az sem, hogy én Szalóki Gézát szerettem volna polgármesterként látni. A falu nem így döntött, volt már ilyen, nekem is csak egy szavazatom van. Azt gondoltam, tudok együtt dolgozni, alkalmazkodni.

De egyre nehezebb támogatnom a helyi történéseket…

Egy polgármester munkáját sokféle dimenzióban, sokféle módon lehet megítélni. Az egyik minősítés szerint a skála egyik végpontján a „mindent szabad, amit nem tilt a törvény” nézőpont van (ennek a végletesen túlkarikírozott mintapéldánya a „Mi kis falunk” polgármesterének stílusa), a másik végpont pedig valahogy így hangzik „csak akkor csinálhatunk valamit, ha megtaláljuk azt a törvényi hivatkozást, amely ezt kifejezetten megengedi”. Ezen a skálán most nagyon messze vagyok Attilától.

Ez nem feltétlenül baj, hiszen az önkormányzat működésének egyik legfontosabb szempontja a törvényesség. De 2021 van, amikor

évek óta szándékosan jogi káoszt teremt pártunk és kormányunk.

Látványos törekvés „onnan fentről”, hogy nincs szüksége ennek az országnak értelmes, gondolkodó, tevékeny civilekre. Én magamat ide soroltam és sorolom most is.

Most mondhatnám azt, hogy még egy győzelmet behúzhatnak a listára az ország gőgös urai. De ez csak látszat, hiszen bízom benne, hogy aki a helyemre jön, friss szemmel, ő is aktív és gondolkodó ember lesz.

Mindettől függetlenül a képviselőként eltöltött elmúlt tizenöt év egyetlen percét sem bántam meg. Sokat tanultam, sokat tapasztaltam a közszolgálatról, a közügyeinkről.

Sok jó embert ismertem meg, néhányan talán barátaim is lettek. Sokáig örömmel tettem itt a dolgom, és talán hozzá tudtam tenni valamit ahhoz, hogy ez a falu jobb hely legyen.

Köszönöm az eddigi támogatást, és nem tűnök el a faluból, de ezt így tovább már nem…

(kiemelt kép: Zólyomi Péter/Facebook)

Valódi Hírek