Az ellenzéki szövetség bejelentette: Kormányváltás után bevezetik az európai minimálbért, a lopott vagyont pedig visszaveszik a politikusbűnözőktől

Bemutatták gazdaságpolitikai programjukat.

Bemutatta gazdaságpolitikai programját a 2022-es országgyűlési választásokon Egységben Magyarországért néven induló összellenzéki szövetség. Simon András, az ellenzék szóvivője felvezető szövegében elmondta, a kormány karácsonykor jelentett be egy 1100 milliárd forint értékű megszorító csomagot, és hozzátette, „ennyivel kevesebb fejlesztés jut az elkövetkezendő hónapokban a magyaroknak„, amely szerinte a kormány válságkezelésének eredménye.

A szóvivő elmondta, már Romániában is jobbak a keresetek, mint Magyarországon, az euró árfolyama 350 forint felett van, az infláció és az államadósság pedig jelentősen megnőtt. A negatív pénzügyi folyamatok megfékezésére gazdaságpolitikai csomagot dolgozott ki az ellenzék, amely sajtótájékoztató keretében mutatta be az intézkedési terveket.

Ilyés Márton, a Momentum szakpolitikusa és elnökségi tagja elmondta, kiürített kassza várja az új kormányt a jövő évi választásokat követően, és szerinte a fő feladat, hogy felszabadítsák a gazdaságot, valamint értéket teremtsenek. Azt mondta, az új kormány nem emelheti az adókulcsokat, ellenben a személyijövedelemadó-rendszert igazságosabbá kell tenni.

Varju László, a DK országgyűlési képviselője, a parlamenti Költségvetési Bizottság elnöke kifejezte, az Orbán-kormány alatt általánossá vált, hogy a tisztességes munkának nincs becsülete. A kormánypárti elit gazdagodása folyamatos volt az elmúlt években, azonban a tisztességes többségnek szerinte a túlélés vált a legfontosabb céllá. A lengyel és a cseh bérek mellett a szlovák bérezés is jobb a magyarénál, és a románoké is lassan megelőzi a hazait Varju szerint. Ezen szerinte csak egy kormányváltás, valamint az európai minimálbér bevezetése változtathat.

Mi, magyarok nem kérünk kevesebbet, és nem érünk kevesebbet, mint az európaiak, hiába akarja ezt velünk elhitetni az Orbán-rezsim!

— mondta a DK politikusa. Hozzátette, olyan minimálbért szeretne az ellenzék, ami „nem kormányokon és választási ígéreteken múlik”, hanem garantáltan jár minden európai polgárnak, és biztosítja a megélhetést. Varju elmondta, kevesebbet lehetett fizetni a munkavállalóknak az elmúlt években, mint amennyiből meg lehetett élni.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, egyben a Vállalkozásfejlesztési Bizottság alelnöke arról beszélt, az ellenzéknek egyértelmű értékválasztást kell megfogalmaznia az Orbán Viktor és csapata által képviselt politikával szemben. Kiemelte a jelenlegi alacsony bérszínvonalat, és a lakosság 74%-a az uniós szegénységi küszöb alatt él, és ennél rosszabb értékeket csak Bulgáriában mértek az Európai Unión belül.

Arról beszélt, a V4 országai közül Magyarországon a legkisebb a minimálbér összege — még a jövő évi emeléssel együtt is –, és ezt tolerálhatatlannak nevezte.

A fontos stratégiai ágazatokban jelentős béremelést kell végrehajtani,

mint például a mentősök és tűzoltók esetében. A magyar bérszínvonalat a kis- és középvállalkozások esetében is elfogadhatatlanul alacsonynak nevezte Z. Kárpát, és ezen szerinte sürgősen változtatni kell.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, a Vállalkozásfejlesztési Bizottság alelnöke szerint az ország korrupciótól való megszabadítását nevezte a legfőbb célnak. A költségvetési források fideszes holdudvarba való kicsatornázását súlyos problémának nevezte Tordai. A beruházásokat 20-30%-kal túlárazzák, és így „forint száz- és ezermilliárdokat” vesznek el a közösből, amelyek a Fidesz-közeli magánzsebekbe vándorolnak a képviselő szerint. „Ezen változtatni fogunk!” — jelentette ki.

Tordai elmondta, átlátható, tisztességes közbeszerzési rendszert kívánnak kidolgozni, és ezt „közbeszerzési rezsicsökkentésnek” nevezte, ugyanis ugyanazon termékeket sokkal olcsóbban kapja majd meg az ország. A korrupciót felhajtó törvényeket el kívánják törölni, a beruházásokat pedig felül szeretnék vizsgálni. A trafikmutyit kormányváltás után fel akarják számolni, és antikorrupciós hatóság létrehozását tervezik.

A politikusok vagyonosodására szigorú vagyonnyilatkozati eljárás bevezetését tervezik, amely átláthatóvá teszik a döntéshozók vagyonosodását,

a lopott pénzt pedig vissza kívánják venni a kormányváltás után.

A sajtótájékoztatót itt lehet megtekinteni:

Valódi Hírek