FRISS: Semjén már be is nyújtotta a nagy élelmiszerláncokat támadó törvényjavaslatot a Parlament elé

Be kell szolgálatniuk az állam felé a 48 óra múlva lejáró termékeiket.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn benyújtotta a Nagy István agrárminiszter nevével fémjelzett szabályt, ismertebb nevén, a beszolgáltatási törvényt – vette észre a Parlament honlapján a Telex.

A törvénymódosító javaslat két leglényegesebb eleme, hogy a felajánlási, vagy beszolgáltatási szabályok alapján a 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételű láncoknak (így az Aldinak, az Auchannak, a Lidlnek, a Penny Marketnek, a Sparnak és a Tescónak) fel kell ajánlaniuk a lejárathoz közeledő élelmiszereiket az államnak. Ezt 48 órával a minőség-megőrzési határidő előtt kell megtenniük.

Emellett a nagy láncok kiskereskedelmi adójának legfelső sávjában is változik a kulcs, eddig 2,5 százalék volt az adó, ez a jövőben 2,7 százalék lesz.

A Telex idéz olvasói véleményeket is: eszerint fogyasztóként kellemetlen következmény, hogy az aznap lejáró terméket eddig kedvező áron lehetett megvenni nagy kedvezménnyel, olyan termékeket is, amelyek a rászorulóknak annyira talán nem segítenek, brokkolicsírát, shiitake, vagy portobello gombát, esetleg egész pecsenye kacsát.

Más, egy állattartó telep korábbi dolgozója ugyanakkor elmesélte, hogy gyakran kapták meg egy külföldi élelmiszerlánc kiselejtezett vagy lejárathoz közeli élelmiszereit. Ők természetesen örültek, de sokaknak fáj, hogy az utánfutóval elhozott élelmiszereket főleg gyümölcsöt és pékárut nem lehetett eljuttatni emberi felhasználásra.

A lap szerint a nagy kérdés az, hogy amennyiben a hulladékok ingyenes elvonása alkotmányellenes volt, hogyan lehetne alkotmányos az élelmiszerek ingyenes elvonása.

(via telex.hu)

Valódi Hírek