Politico: Szégyenpadra küldte Orbánt az amerikai elnök, teljesen kiszorult a politika élvonalából

Megkopott a varázsa.

Egyedül a magyar kormányt nem hívták meg a washingtoni demokráciacsúcsra. Ezzel kapcsolatban a Politico nevű brit portál jelentetett meg elemző cikket, amelyben arról írnak, az Egyesült Államok kormányának az a célja, hogy elszigetelje a magyar kormányfőt.

A szerző arról írt, nem volt váratlan lépés, hogy Orbán Viktort nem hívták meg, ugyanis évek óta bírálták világszerte vezető politikusok az Orbán-kormány politikáját az igazságszolgáltatásba való beavatkozásért, a különböző sajtóorgánumok elhallgattatásáért és a nemi kisebbségek jogainak csorbításáért.

A cikk írója kiemelte, a magyar kormány szoros kapcsolatot ápol a kínai és az orosz diktatúrákkal, és ez a NATO-tagok jelentős részét zavarja. Ennek ellenére Orbánék demokráciacsúcsról való kizárása sok bírálatot kapott, ugyanis

a miniszterelnök muníciót kaphat arra, hogy ismét azt hangsúlyozza, el akarják őt hallgattatni.

Jeszenszky Géza, a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány külügyminisztere szerint a kizárás nem jó megoldás, mert ugyan megalázó Orbán számára, a hatalom ezek után joggal említhet kettős mércét. Ha meghívták volna a találkozóra a miniszterelnököt és stábját, számonkérhették volna, és választásra kényszeríthették volna, amelyben döntenie kellett volna: nyugat vagy kelet.

Jeszenszky szerint az Egyesült Államok kormánya elidegeníti a magyar vezetőket, ami nem érdeke sem az USA-nak, sem a NATO-szövetségeseknek. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes szerint a demokráciacsúcsról való kizárás oka, hogy

a kabinet rendszeresen kemény és barátságtalan nyilatkozatokat tett, és elutasította a liberális demokráciák alapvető értékeit.

Bár a kormány nevében Gulyás Gergely az USA üzenetére úgy reagált, szívesen adnak tanácsot demokráciából az Egyesült Államok kormányának, bizalmas közlésekből kiderült, a magyar kabinet nehezményezi, hogy nem hívták meg őket a demokráciacsúcsra. Egy diplomata szerint az USA tanárokra és diákokra akarja osztani a világot, és a döntés végtelenül elhibázott.

Egy, a Politico által megkérdezett fideszes politikus szerint azonban Orbánt nem zavarja a döntés, és rendíthetetlenül megy előre az általa kijelölt úton. Márki-Zay Péter szerint azonban

a kormányfő elszigetelte magát, és a nemzetközi közösségben vírusként kezelik a személyét.

(Népszava/Politico)

Valódi Hírek