Müller Cecília rendelkezett: Negatív PCR-teszt nélkül is visszaküldhetik a betegeket az idősotthonokba a Covid-osztályról

Új protokoll.

Negatív PCR-teszt nélkül, mindössze egy gyorsteszt eredményével engedik vissza a lakókat a kórházból az idősotthonokba — derült ki a Szabad Európa szerdai riportjából.

A lap egy budapesti idősotthon lakójával beszélt, aki lábtöréssel került pár hete kórházba: ott valószínűleg elkapta a koronavírust, mivel egy héttel később pozitív lett a tesztje, azonban mivel már gyógyulóban van, a kórház

egyenesen a Covid-osztályról akarja visszaküldeni az idősotthonba negatív PCR-teszt nélkül,

mindössze egy gyorsteszt eredményével, mivel további kórházi kezelést nem igényel.

A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott tizenegy idősotthonban szigorú óvintézkedések vannak érvényben, akár otthonából, akár kórházból érkezik vissza valaki, tíz napra izolálni kell, amíg kiderül, hogy fertőzött-e.

Ehhez képest a fertőzöttség rendes ellenőrzése nélkül való visszaküldést

egy friss országos tiszti főorvosi rendelkezés engedélyezi.

Müller Cecília közleményét, amely a Magyar Közlöny 52. számában jelent meg, Kásler Miklós miniszter is jóváhagyta: ez szabályozza többek közt covidosok kórházból való elbocsátását is.

Az október 28-án kiadott új eljárásrend szerint kórházban ápolt, megerősítetten covidos beteget akkor lehet haza, de akár szociális otthonba is visszaküldeni, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy nem igényel további kórházi ápolást — áll a rendeletben.

A kibocsátáshoz szükséges még egy, a tünetek jelentkezésétől számított tizedik napon elvégzett gyorsteszt eredménye is és ha az negatív, a beteg gyógyultnak tekinthető.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a gyorstesztek megbízhatóságát a szakirodalom is megkérdőjelezi.

Valódi Hírek