Nagy bajban van Simonka György: Újra bíróságra kerülhet egy komoly sikkasztási botrány miatt

Már régóta nyomoznak egy ellene folyó büntetőperben.

Az utóbbi időben tornyosulnak a felhők Simonka György körül. A fideszes országgyűlési képviselő botrányos ügyeivel kapcsolatban jelenleg két bírósági eljárás is zajlik, legutóbb pedig azzal hívta fel magára a politikus a figyelmet, hogy dülöngélve ment be az Országgyűlésbe, ami egyesek szerint arra utal, hogy illuminált állapotban vett részt a politikus a parlamenti ülésen.

A képviselő a Blikknek azzal magyarázta a furcsa viselkedését, hogy az egyik betegsége miatt gyógyszert szed, és emiatt rosszul lett a Parlamentben. Simonkának körül mindeközben egyre fogy a levegő: a Fővárosi Törvényszék a termelési és szövetkezeti szervezetek támogatásának szabálytalanságai miatt a politikus ellen vallott az ítélőtáblán egy felszámoló és egy vállalkozó.

Egyikük azt állította, hogy a képviselő a felszámolási eljárásba illetéktelenül avatkozott be, a másik tanú pedig azt mondta,

Simonka a beruházási pénzek 45%-át visszaosztotta, ami súlyos bűncselekménynek minősül a magyar jogrendben.

A büntetőper azonban nem ért véget, sőt, a nyomozást a hatóság kibővítette.

A Központi Nyomozó Főügyészség a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány, valamint a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás ügyeit is nyomozza, amelyek szorosan köthetők Simonka elmúlt évtizedben végzett tevékenységéhez. Ezt jól mutatja, hogy az alapítvány négy vezető beosztású tisztségviselője ott ült a politikus mellett a vádlottak padján.

A nyomozással kapcsolatban a Magyar Narancs megkérdezett egy, az ügyre rálátó szakembert, aki szerint az elkülönítetten vizsgált ügynek a kárértéke

többszörösen is meghaladhatja a termelési és értékesítési szövetkezetek ügyében vád tárgyává tett 1,4 milliárd forintot„.

A különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás miatt folytatott per a 2022-es országgyűlési választások utánig is elhúzódhat. Ennek ellenére a képviselő nagy eséllyel akkora presztízsveszteséget jelent a Fidesznek, hogy minden bizonnyal nem indítja majd újra a kormánypárt a jövő tavaszi választáson, a helyére keresnek más, elfogadhatóbb jelöltet.

A Fidesz-KDNP szövetségnek a körzetek zömében már megvan a kiszemeltje, azonban a dél-békési körzetben még nincs meg a büntetőeljárásban érintett képviselő utódja. A Narancs szerint minden jel arra mutat, hogy

újabb büntetőügy főszereplője lehet Simonka,

azonban már nem országgyűlési képviselőként.

(magyarnarancs.hu nyomán)

Valódi Hírek