Egyre mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkben.
A Központi Statisztikai Hivatal szeptemberi adatgyűjtése szerint
a fehérkenyér átlagára szeptemberben 399 forint volt,
ezzel megközelítette a 400 forintos lélektani határt. Bár az októberi adatokat csak novemberben ismerhetjük meg, az inflációt figyelembe véve a pékáru átlagára már biztosan meghaladta a 400 forintot.
A koronavírus-járvány kezdete óta jelentősen megemelkedett az alapvető élelmiszerek és háztartási cikkek, köztük a só, a liszt és a cukor ára. A legjelentősebb mértékben az étolaj ára nőtt, ami
több mint 30%-kal magasabb, mint a járványt megelőző időszakban.
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint ráadásul további drágulás várható a búza esetében a jövő év elején, amelynek ára az előző időszakban is jelentősen nőtt. Az áremelkedéshez jelentősen hozzájárul az üzemanyagár-növekedés, amelynek
terheit a kereskedők a vásárlókra terhelik.