Baj van: Sztrájkolni akarnak a tanárok, követelik az azonnali béremelést

Drasztikusan csökken a tanárok keresetének vásárlóereje.

Közös, négy pontból álló követelést fogalmazott meg a PSZ és a PDSZ.

— adta hírül Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja.

Követeléseik a következők:

— A pedagógus illetményalap vetítési alapja szeptember elsejétől visszamenőlegesen a mindenkori minimálbér összege legyen.

— A szintén szeptembertől visszamenőlegesen emelkedjen az oktatásban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak garantált illetménye is.

— A pedagógusok neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember elsejétől legfeljebb heti 22 óra legyen.

— A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek — akik jelenleg heti 40 órában látják el feladataikat — maximum heti 35 órában legyenek foglalkoztathatóak, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát tölthessenek regenerációval, felkészüléssel intézményen kívül.

Követeléseikről a mai nap folyamán fogják tájékoztatni Orbán Viktor miniszterelnököt. A kormánynak öt napon belül ki kell jelölnie a sztrájktárgyalási partnereket a jogszabály szerint. Szabó Zsuzsa hozzátette, levelet írtak a parlamenti pártoknak is, arra kérve őket, hogy tegyenek ajánlatot az oktatásban dolgozók számára.

A pedagógusok bére jelenleg a 2014-es minimálbérhez van kötve.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azzal számol, hogy 2022-ben már minden ötödik tanár a garantált bérminimumért fog dolgozni az oktatásban.

(Portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek