Dobrev Klára: „Hogy fog kinézni a vita? Az egyik pulpitus mögött állok én, a másik mögött meg ők ketten?”

Zavaros javaslatnak érzi Karácsony és Márki-Zay ötletét a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt.

„Zavaros javaslatnak érzem Karácsonyék ötletét, nem gondolták szerintem még végig”

– így reagált Dobrev Klára, az előválasztás első fordulójának győztese az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter hétfőn arra tett javaslatot, hogy változtassák meg az előválasztás második fordulójának szabályait oly módon, hogy a Dobrev ellen szövetségre lépő két férfi neve egymás mellett szerepeljen a szavazólapon azután is, hogy egyikük visszalépett.

„Egy miniszterelnök-jelöltet választunk, és az ország áprilisban egy miniszterelnököt választ.

Hogy fog kinézni az RTL Klubon egy vita? Az egyik pulpitus mögött állok én, a másik mögött meg ők ketten?”

– ironizált Dobrev, aki szerint nem lehet megtenni a szavazókkal azt, hogy ne tudják, pontosan kire is szavaznak.

Dobrev szerint az, hogy az ellene összefogó két férfi egy sorban szerepeljen majd a választólapon, nem tűnik valószínű forgatókönyvnek, hiszen nem lehet menet közben módosítani a szabályokon.

Azt egyébként Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke is világossá tette hétfőn este, hogy bárki bármilyen megállapodást is köt egymással, ezt ilyen értelemben a szavazólap nem fogja tükrözni. Ahogy Magyar szerint azt a lehetőséget is kizárhatjuk, hogy Márki-Zay és Karácsony közösen induljon a második fordulóban.

Azzal kapcsolatban, hogy ő szerepet vállalna-e egy esetleges Karácsony-kormányban, Dobrev kijelentette: szerinte korai még ilyen kérdésekről gondolkodni, és megkötötték a szerződést, hogy együtt váltják le Orbánt.

Arra a kérdésre, hogy csalódás-e számára az, hogy Jakab Péter nem támogat senkit a második fordulóban, Dobrev azt mondta: ez nem csalódás, hiszen a Jobbikkal ugyanúgy volt megállapodásuk, mint például a Momentummal is.

Dobrev a műsorban azt is hangsúlyozta: óva int mindenkit attól, hogy eldurvuljon a hangulat az ellenzéken belül, a pártok között. Ahogy arra is figyelmeztetett

a „gyurcsányozással”, karaktergyilkolással átveszik a Fidesz módszereit.

A beszélgetés során felmerült az is, az új kormány hogyan kezelné a határon túliak szavazati jogát. Erről Dobrev elmondta, a DK állampolgárságot nem vesz vissza, a szavazati jog viszont szerinte „nem olyan dolog, ami feltétlenül járna valakinek, aki soha nem élt itt és nem is akar itt élni”.

Hozzátette: számos kutatás készült arról, hogy a szavazati joggal sokan nem értenek egyet, de okos kompromisszumot lehet kötni, hogy a határon túli magyaroknak megmaradjanak a lehetőségeik, hogy az őket érinti dolgokba beleszólhassanak.

Videó:

.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek