A Fidesz szerint muszáj meghosszabbítani a veszélyhelyzetet, különben emberek fognak meghalni

Egyenes következmények.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását célzó kormányzati javaslat vitájával folytatódott az Országgyűlés keddi ülése.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára expozéjában elmondta:

elengedhetetlen a veszélyhelyzet meghosszabbítása,

mert csak így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni.

Az államtitkár a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény kormány által javasolt módosítását ismertetve azt mondta: Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a járvány ellen, az új vírusvariánsok azonban korábban nem tapasztalt gyorsasággal és következményekkel terjednek, ezért a negyedik hullám küszöbén elengedhetetlen a fokozott és hatékony védekezés lehetőségének biztosítása.

Hozzátette: a kormány elsődleges célja, hogy

„megvédje a magyar emberek életét és egészségét, valamint mérsékelje a gazdasági károkat és megőrizze a munkahelyeket”.

Úgy véli, fontos, hogy az eredményes védekezéshez szükséges intézkedéseket a kormány időben meghozhassa, ehhez pedig az szükséges, hogy mielőbb elfogadja a parlament a tárgyalt előterjesztést — közölte.

Völner Pál hangsúlyozta: a kormány arra tesz javaslatot, hogy a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályát

2022. január 1-jéig hosszabbítsák meg,

de ha a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését.

Közölte: Magyarország Európában elsőként tette lehetővé a harmadik oltás felvételét, és már a 18 év alattiaknak is elérhetővé tették a vakcinákat. Megjegyezte: a kormány

„a fokozatosság és az arányosság elve mentén jár el, folyamatosan figyelemmel kíséri a többi európai ország védekezését és átveszi a jó gyakorlatokat”.

Ezután Vigh László (Fidesz) az ellenzéket is arra kérte, támogassa a különleges jogrend határidejének meghosszabbítását,

„hogy Magyarország legyen az az ország, amely a leghamarabb kerül ki a bajból”.

A különleges jogrend ugyanis gyors beavatkozásra ad lehetőséget, szerinte a megelőző három járványhullámban is ez segítette a helyzet kezelését. Mint fogalmazott, a hagyományos döntéshozatali mechanizmus nem elég gyors.

Beszélt arról a célkitűzésről, hogy a fiatalabbak is beoltassák magukat, kitérve arra is, hogy a koronavírus-járvány előtt soha nem volt vita tárgya egy-egy oltóanyag vagy gyógyszer származási helye.

Bár a kormány járványkezelését sok kritika érte,

a magyar kabinet járványkezelése volt az egyik legjobb

— mondta.

A KDNP-s Vejkey Imre szerint a rendkívüli jogrend már bizonyított, ezért annak fenntartására a negyedik járványhullámban is szükség van, hiszen azzal tartható fenn az ország cselekvőképessége.

Maszkokkal és korlátozásokkal nem tudjuk legyőzni a vírust, csak az oltással, a harmadik hullámot is ezzel győztük le, a negyediket is ezzel tudjuk kordában tartani — hangoztatta a képviselő, aki ezért mindenkit az oltás beadatására buzdított.

Elengedhetetlenek nevezte a fokozott védekezés lehetőségének biztosítását. A javaslat célja, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét, valamint mérsékelje a gazdasági károkat — hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy ha a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztése előtti megszüntetését.

(mti)

Valódi Hírek