FRISS: Feljelentést tesz az ellenzék az előválasztási rendszert ért hekkertámadás miatt

A vizsgálatok azt mutatják, a beavatkozás Kínából indult.

Az előválasztáson résztvevő pártok még ezen a héten feljelentést tesznek a rendőrségen az előválasztás informatikai rendszerét ért hekkertámadás miatt

– mondta a Magyar Hangnak Bedő Dávid a Momentum politikusa.

Bedő elmondta, az elmúlt két napban megvizsgálták a rendszert és egyértelműen arra jutottak, hogy külső támadás okozta a technikai problémákat.

Bedő szerint a beavatkozás Kínából indult, egyelőre csak ezt a forrást sikerült azonosítani.

A momentumos képviselő hozzátette, a néhány pár perces leállástól eltekintve ma már jól működött a rendszer, a szombati leállás előtt leadott szavazatok pedig kivétel nélkül megvannak.

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke a Magyar Hangnak arról beszélt, hogy az előválasztás végéig nem tesznek közzé részvételi adatokat, mert ezzel szerinte befolyásolnák a választók aktivitását. Ennek megfelelően majd

csak jövő hét kedden derül ki, hányan vettek részt az előválasztáson.

Mi is beszámoltunk róla, hogy szombaton reggel 8 órakor elindult, majd néhány óra után, túlterheléses támadások miatt leállt az ellenzéki előválasztás informatikai rendszere, emiatt a hétvégére fel kellett függeszteni a szavazást.

Az ellenzéki pártok szombat délutáni közleményükben kész tényként közölték, hogy „a Karmelita kolostor urai” állnak a rendszer megbénulása mögött.

A Fidesz viszont tagadta, hogy ők állnak a támadás mögött, közleményükben azt írták: “Saját bénázásukat ne kenjék másra!”

A hétvégi leállás miatt az Országos Előválasztási Bizottság úgy döntött, hogy szeptember 28-án keddig meghosszabbítják az előválasztás időtartamát, amely így egy hét helyett kilenc napig fog tartani.

(hang.hu nyomán)

Valódi Hírek