Csúnyán befürdött Vidnyánszky Attila: Hiába hívták, visszamondta a részvételét a neves rendező

Pedig meghívták az egyetem eseményére.

A Nemzeti Színházban pénteken elkezdődött a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, amelynek pénteki és szombati napján Robert Wilson Oidipusza van színpadon. A tervek szerint Wilson Budapesten a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak tartott volna előadást és workshopot.

A rendező azonban meglepetésre lemondta a programot, és inkább az egyetem korábbi struktúráját követő

Freeszfe Egyesület hallgatóival beszélget majd, tiszteletdíjának felét pedig az egyesületnek adja.

Robert Wilson ezzel kapcsolatban egy közleményt is kiadott.

Leírta, hogy szomorúan követte végig azt, hogy a magyar kormány a művészet és az oktatás szabadságát korlátozta. Azt is kifejezte, szerinte az SZFE tavalyi modellváltása

antidemokratikus támadás volt az egyetem autonómiája ellen”.

{Á}llampolgári kötelességemnek tartom kijelenteni, hogy nem értek egyet az oktatási és művészi függetlenség megcsonkításával, ahogy azzal sem, ha túl nagy hatalom összpontosul kevesek kezében — fejezte ki levelében.

Kifejezte, hogy ez az ok vezetett ahhoz, hogy tiszteletdíjának felét a Freeszfe Egyesületnek adja, „amely a regnáló kormány támogatása és hivatalos elismerése nélkül nélkül folytatja oktatási tevékenységét„. Azt is leírta, hogy az egyesület által befogadott hallgatókkal való beszélgetésen is részt vesz. Reméli, hogy az egyesület szerte a világból kap majd támogatásokat, valamint azt is, hogy

a kormány megadja az egyetemi rangot az egyesületnek.

Eközben a Madách Nemzetközi Színházi találkozó oldalán arról írtak, betegsége miatt maradt távol Vidnyánszkyék eseményétől a rendező. Épülnek a párhuzamos valóságok.

(444.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek