Dobrev Klára: Pártoktól független közigazgatást fogunk létrehozni kormányváltás után (+videó)

A DK-s miniszterelnök-jelölt nem pártkatonákra, hanem szakemberekre van szükség a közigazgatásban.

Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje szerdán Gy. Németh Erzsébet, a DK humán területekért felelős főpolgármester-helyettesének társaságában a közigazgatásban dolgozók érdekszervezeteivel egyeztetett.

Az ezt követő sajtótájékoztatón Dobrev elmondta, a tárgyaláson szó esett

  • a közigazgatás és az igazságszolgáltatás politikai megszállásáról,
  • a méltatlanul alacsony bérekről,
  • a kormánnyal való párbeszéd és egyeztetés teljes hiányáról,
  • a sztrájkot ellehetetlenítő sztrájktörvényről,
  • a hiányzó életpályamodellekről,
  • és arról, hogy 2022 után milyen kormányzati döntésekre lesz szükség.

„A mai megbeszélésen azt láttam, hogy azokra jut az egyik legkevesebb figyelem, akikre az állam működése múlik, és az, hogy milyen minőségben szolgáltat az állam”

– mondta Dobrev, hozzátéve, egy állam nem lehet úgy versenyképes, hogy közben nem nyújt versenyképes szolgáltatásokat.

„Márpedig azt látom, hogy az elmúlt tíz évben lerohasztotta a közigazgatást a Fidesz-kormány”

– jelentette ki a DK-s jelölt.

Hozzátette, az egyik legfontosabb gondolat az, hogy

egy közszolga, egy köztisztviselő, egy közalkalmazott nem pártkatona, miközben az elmúlt tíz évben gyakorlatilag azt várták el tőlük, hogy azzá váljanak.

Dobrev Klára közlése szerint az egyeztetésen a közigazgatásban dolgozók érdekképviseleteivel megállapodtak abban, hogy 2022 után alapvető változásokra lesz szükség az állam- és közigazgatásban.

„Így

  • fel fogjuk szabadítani az államot a fideszes pártkatonák uralma alól, hogy végre ne a lojalitás, hanem a szakmai rátermettség döntse el, hogy ki mi lehet az államigazgatásban.
  • Intézményről intézményre fogjuk felállítani azokat a kádereket, akik ma nem a magyar emberek, hanem Orbán Viktor érdekeit képviselik.
  • Változást kell elérnünk abban, hogy ma az állam a legrosszabb munkáltató. Példát kell mutatnunk az államon keresztül, hogy hogyan képzeljük el az ország működését.
  • Kiszámítható és igazságos bérezéssel, a diplomás bárminimum emelésével, a sztrájktörvény helyreállításával, a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségével, és az ágazati kollektív szerződések rendszerének kiépítésével fogjuk ezt elérni”

– fogalmazott a DK miniszterelnök-jelöltje.

Gy. Németh Erzsébet a tájékoztatón arról beszélt, az önkormányzatokban dolgozó köztisztviselők évről-évre egyre kevesebbet keresnek, miközben egyre rosszabbak a munkakörülményeik.

„A keresetük az adott önkormányzat finanszírozási lehetőségeitől függ, azokban az önkormányzatokban, amelyeket a Fidesz-kormány kellőképpen kitöm pénzzel, ott sokkal többet keresnek a dolgozók, mint azokban, ahol ellenzéki a településvezető vagy a közgyűlés többsége” – emelte ki a főpolgármester-helyettes.

A teljes videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek