Dr. Komáromi Zoltán: Dobrev Klárának évi 100 ezer lakás felújítására van kész terve uniós forrásból (+videó)

Önrész nélkül, mert eddig sok helyen ez volt a felújítás gátja.

A XII. kerületi előválasztási jelölteknek tartott vitát hétfő délután a Partizán. Az eseményen a körzetben induló három jelölt vett részt, név szerint Dr. Komáromi Zoltán háziorvos a DK színeiben, Hajnal Miklós a Momentum részéről, valamint az ÚVNP-s Visi Piroska.

Az ellenzéki előválasztás győztese jövő áprilisban a fideszes Fürjes Balázzsal, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral száll szembe. 2018-ban Gulyás Gergely jelenlegi kancelláriaminiszter mindössze 42%-kal győzött a szétaprózódott ellenzékkel szemben.

Az előválasztás győztese tehát nagy eséllyel a mandátumot is megszerzi a Fidesszel szemben.

A körzetben a rendszerváltás óta csak MDF-es és fideszes jelölt nyert, és jelenleg kijelenthető, hogy ez Budapest legjobboldalibb választókerülete.

Nyitóbeszédek

Komáromi Zoltán bemutatkozásként elmondta, 24 éve gyógyítja a hegyvidéki polgárokat, és soha nem keverte a gyógyítást a politikával, a rendelőben nála a politizálás tabunak számít. Azt mondta, tisztában van a helyi emberek gondjaival.

Én tudom a receptet, és orvosolni tudom a problémákat!

— jelentette ki. Úgy látja, képviselőként tudna a legtöbbet a körzeten, és előnynek tartja, hogy ezt orvosként tehetné.

Hajnal Miklós arról beszélt, 15 éves korától érdekli a politika, és már gimnazistaként részt vett vitákon. Azt mondta, Budapest tüdeje a XII. kerület, ezért fontosnak tartja a zöldterületek megóvását, ami túlmutat a kerület határain. A másik fő feladatának a közvagyon megmentését nevezte. Olyan országban szeretne élni, ahonnan nem érdemes külföldre költözni.

Visi Piroska bemutatkozó beszédében azt hangsúlyozta, hogy nincs politikai múltja, önmagát pedig értelmiségi közgazdászként, polgári életet élő hatgyermekes családanyaként aposztrofálta. „A kormány hipokrita gyakorlata” késztette arra, hogy kilépjen a családanya szerepéből, és megmutassa magát a közéletben. A keresztény értelmiség felelősségét érzi az ország helyzetének javításában, ezért szállt be a küzdelembe.

Vita a kerületi beruházásokról

A látványberuházásokról szóló vitablokkban Komáromi Zoltán azt mondta, a beruházások célja, hogy közpénzhez juttassa az Orbánhoz közel álló oligarchákat. Elmondta, a Testnevelési Egyetem új kampusza volt az egyetlen lényegi kormányberuházás az utóbbi időben, ami szerinte rontott Hegyvidék helyzetén. Azt mondta, az egyetem helyén

lehetőség lett volna egy szakrendelő kialakítására, de a kormány máshogy döntött.

A DK jelöltje a látványberuházásokat a választások után egy ellenzéki többségű Országgyűléssel blokkolná. A vakcinagyárat is kirakatberuházásnak nevezte, mert azok kínai és orosz vakcinákat fognak előállítani a hatásos, mRNS alapú nyugati oltóanyagok helyett.

Hajnal Miklós szerint nem csupán egy látványberuházás van a kerületben. A Momentum jelöltje a Normafa környékén zajló beruházásokat is ide sorolta. A tervezett lombkoronasétányt a DK-s politikussal közösen elutasítja, emellett azonban egy hóágyúzott sípálya kialakítását sem támogatja, mert szerinte az jelentős természeti károkkal járna.

Hajnal a Normafát kivenné a kiemelt fejlesztési területek közül, hogy ugyanazon szabályok vonatkozzanak rá, mint bármelyik másik közterületre. A sípálya tervét a DK és az ÚVNP jelöltje is feleslegesnek tartja; mindketten kiemelték, hogy a jelenlegi környezeti viszonyok nem adottak a megvalósításhoz.

Visi Piroska elmondta, a Millenáris Park megújítása eklatáns példája a pénzszórásnak, ugyanis 17 milliárd forintot költött rá a kormány. A jelölt korrupcióellenes ügynökséget hozna létre győzelme esetén, amelynek tagjai jogászok és közgazdászok lennének. Az intézményt paritásos alapon működtetné, amelybe fideszeseket is várna.

Hajnal az utóbbi állítással vitatkozott,

szerinte szakmai és nem pártalapon kell működnie a korrupcióellenes szervezetnek.

Komáromi Zoltán visszaállítaná az önkormányzatok önállóságát, hogy a helyi építész, illetve a lakosság népszavazáson nemet mondhasson az indokolatlan látványberuházásokra.

A DK jelöltje szerint erős kormány és országgyűlési képviselő kell, aki szembe tud szállni a politikai részérdekekkel az emberek javára.

A beruházásokkal kapcsolatban kifejtette: Dobrev Klárának évente 100 ezer lakás energetikai korszerűsítéséhez van terve, amelyhez az Európai Parlament jelenleg alelnöke uniós támogatást tud szerezni, hogy az önrészt is megspórolhassák a lakók.

Fürjes Balázst, a választókerület kormánypárti képviselőjelöltjét komisszárnak nevezte,

aki nem a lakosságért, hanem a kormányért dolgozna. Szerinte Fürjesen kívül mindegyik jelölt alkalmas arra, hogy a lakosság érdekében fellépjen a politikai elittel szemben.

Az egészségügyi kérdésekben megmutatkoztak az ellentétek

Az egészségügyi blokkban Hajnal arról beszélt, elengedhetetlen a Szent János Kórház felújítása, és az is fontos, hogy helyben maradjanak az egészségügyi szolgáltatások, ne szervezzék azokat ki egy centrumkórházba. Komáromi Zoltán szerint is le kell állítani kormányváltás után a centrumkórház építését, helyette inkább a Szent Imre Kórházat bővítené.

Visi meghagyná az egészségügyi ellátást a Szent János Kórházban, az épületet pedig felújítaná. A krónikus betegek osztályának működtetésére helyezné a hangsúlyt, a kórház másik felét pedig idősek otthonává alakítaná. Biztosítási jogviszonyt hozna létre az egészségügyben, amellyel elérhetővé válnának a fontos szolgáltatások. Az alapellátást a tb keretein belül hagyná, a többit fizetőssé tenné.

Hajnal Miklós a megelőzésre helyezné a hangsúlyt, hogy a kezelésre a későbbiekben kevesebbet kelljen fordítani. Dr. Komáromi szerint ezzel szemben alanyi jogon minimálellátást kell biztosítani, ami az életmentő beavatkozásokra vonatkozna.

Kijelentette, „életveszély” a prevenció túlhangsúlyozása,

ugyanis szerinte ez azt idézné elő, hogy a betegek nem jutnának hozzá a kezelésekhez a várólisták bővülése miatt.

A DK-s politikus szétválasztaná a várólistákat: a CT- és MR-szűréseket különválasztaná a többitől, ugyanis szerinte ez esetben a késlekedés betegek életébe kerülhet.

Hiányzik a rendszerből 9-10 ezer szakápoló, 3 ezer szakorvos és 685 háziorvos. 870 ezer embernek nincs háziorvosa Magyarországon!

Elsőként a szakdolgozók hiányát oldaná meg a háziorvosként praktizáló Komáromi.

A kormány és a páciensek közti kommunikáció javítását szorgalmazza Visi, emellett a kormányzat és az állampolgárok viszonyán is javítana, a szakdolgozók jövedelmét pedig növelné. Hajnal felgyorsítaná az egészségügyi ellátás működését, az ápolók bérét pedig megemelné az orvosok bérének legalább 60%-áig, a szakorvosokét pedig az uniós átlagig. Komáromi a külföldre költözött orvosokat is visszacsábítaná.

Mit tennének a jelöltek a turulszoborral? Hogyan viszonyulnának a fideszes vezetésű önkormányzathoz?

Az ÚVNP jelöltje a turulszoborra vonatkozó kérdésre elmondta, az emlékmű a kerület állatorvosi lova, „a hülyeség mementója„. A szobrot emlékül megtartaná, de kitáblázná, hogy lássák az emberek, így nem szabad az emlékezetpolitikai jelképekkel bánni.

A DK-s politikus szerint a jelenlegi kormány átírja a történelmet,

és a számára kedves emlékműveket megépítteti, a többit pedig eltávolíttatja. Példaként Károlyi Mihály és Nagy Imre szobrát említette. Azt mondta, ha a turulszobrot erővel lebontanák, az ellenzék ugyanazt tenné, mint a Fidesz. A szoborról helyi népszavazást tartana, amelynek során a lakosság eldönthetné, mi legyen az emlékművel.

A Momentum képviselőjelöltje szerint nem jó ötlet a népszavazás, a szobrot pedig a helyén hagyná. Országgyűlési képviselőként felszólítaná az önkormányzatot, kérjenek bocsánatot azoktól, akiket az emlékművel megsértettek, lévén, hogy háborús bűnösök nevei is szerepelnek rajta. Szerinte van még tennivaló az emlékezetpolitikában, ugyanis a kerületben kevés történelmi emlékmű van.

Isten mentsen, hogy az Orbán-rezsimnek egyfajta múzeumot állítsunk!”

— mondta Hajnal Miklós a kérdésre, hogy a Fidesz 12 éve alatt felhúzott, kétes hírű emlékműveket beraknák-e egy szoborparkba. Erre nagy tapsot kapott válaszként a közönségtől.

Komáromi kifejezte, ki kell nyitni az ügynökaktákat.

Emellett kifejezte, kormányváltás után együtt kell működni a fideszes vezetésű önkormányzattal a lakosság érdekében. Hajnal Miklós azt mondta, tévhit, hogy Pokorni Zoltán, a kerület fideszes polgármestere emberarcú városvezető, szakmai kérdésekben viszont képes lenne együttműködni vele.

Visi szerint a kormány megtorol minden ellenállást, így azt is, ha a kerület ellenzéki képviselőt választ.

Záróbeszédek

Visi Piroska zárásként elmondta, azt vallja, hogy vissza kell szerezni a politika és az emberek becsületét, céljának pedig a bizalom helyreállítását nevezte, feladatára a köz szolgálataként hivatkozott. Méltó és élhető jövőt kíván biztosítani az embereknek. A pártot nem választó, a politikából és a Fideszből kiábrándult szavazók jelöltjeként szeretné a választók bizalmát elnyerni.

Amikor 2002-ben a kokárdát fennhagytuk magunkon Orbán Viktor kérésére, akkor én nem éreztem azt, hogy ez micsoda aljas dolog tőlünk, és én nagyon szeretném megkövetni az embereket emiatt! Szégyellem magam, hogy ezt végigcsináltam!

Arra kérte a nézőket, március 15-én tűzzék ki a kokárdát, és a cselekedet ne verjen éket az emberek között.

Hajnal Miklós a XII. kerületet Budapest utolsó fideszes bástyájának nevezte. Elmondta, várhatóan a körzetben lesz a legkiélezettebb a küzdelem a fővárosban, szerinte pedig ezért küldött a Fidesz egy emberarcúnak tűnő jelöltet a választókerületbe.

Az igazság azonban az, hogy (…) nem emberarcú, hanem morálisan vállalhatatlan politikus, a Fidesznek a betonkatonája

— jelentette ki Fürjes Balázsról. A Momentum jelöltje a körzet lakóit lendülettel kívánja képviselni, illetve helyben és országosan is tenni fog a változásért.

Komáromi Zoltán elmondta: fontos, hogy vitáznak egymással, és megmutatják, van víziójuk Magyarország jövőjéről. Biztos benne, hogy október 10-e után mindegyik hegyvidéki jelölt együtt fog dolgozni, és közösen bontja le a NER-t. A DK jelöltje

megígérte, hogy segít a leendő egészségügyért felelős minisztérium felállításában,

valamint a kórház, a NEAK és az ÁNTSZ újraszervezésében.

Igazi szakembereket szeretne látni a hatóságok élén, és a korábban jól működő egészségügyi egységeket visszaállítaná. A tervei valóra váltásában a választópolgárok segítségét kérte.

A teljes vitát itt lehet megtekinteni:

(Partizán/YouTube)

Valódi Hírek