Politikai üzenete van annak, hogy Ferenc pápa csak pár órát tölt Budapesten a teológus szerint (+videó)

A teológus és egy egykori KDNP-s hitoktató szerint a keresztényeknek kötelességük kritikusnak lenni a mindenkori kormánnyal szemben.

„Nem véletlen, hogy mindössze pár órát fog Magyarországon Ferenc pápa.

Ennek is egy politikai üzenete van, mert ő soha semmit nem tesz véletlenül”

– mondta a Deutsche Wellének Perintfalvi Rita teológus-aktivista.

A DW riportjából kiderült, abban Perintfalvi és Lukácsi Katalin hitoktató, politikus is egyetért abban, hogy a magyar katolikus egyháznak állást kellett volna foglalnia szólalnia bizonyos társadalmi kérdésekben, ahogy azt az egyház több nyugati országban, így Franciaországban, Németországban vagy Ausztriában is teszi.

„A keresztényeknek az a feladata, hogy kritikusak legyenek a mindenkori kormánnyal szemben, ugyanúgy, mint a sajtónak, az egyháznak is ez a feladata:

a kormány ellenőrének és lelkiismeretének kellene lennie. De ebben csúfosan elbukunk”

– mondta Lukácsi, aki korábban a KDNP színeiben politizált, de miután a kormányközeli nyilvánosság egyre élesebben kezdte bírálni, „ócsárolni” Ferenc pápát, kilépett a pártból.

„Számomra egyértelműen az Evangélium szellemiségét testesíti meg, ezért sokkoló volt, hogy ez a kormány szerint rossz. Kezdtem azt érezni, hogy választanom kell:

jó keresztény akarok lenni vagy jó KDNP-s. És egyértelmű volt számomra, hogy Krisztushoz akarok tartozni, nem Orbán Viktorhoz”

– mondta a hitoktató, politikus a DW-nek.

Perintfalvi és és Lukácsi is élesen bírálta a kormány melegellenes törvényét, illetve azt, hogy a magyar katolikus egyház nem szólalt fel a meleg közösség érdekében, holott a katekizmusban is benne van, hogy diszkrimináció esetén az egyháznak fel kellene emelnie a szavát.

A riportoból kiderült, mindketten úgy gondolják, hogy a magyar katolikus közösségnek a női egyenjogúság terén is van még mit bepótolnia, mert úgy érzik, nőként nincsenek szívesen látva az egyházban. Illetve szerintük Ferenc pápát sem úgy kezelik itthon, ahogy az egy katolikus egyházfő esetében elvárható lenne.

Ferenc pápa szeptember 12-én, vasárnap érkezik Budapestre az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére.

A teljes riportot itt tudod megnézni:

 

Valódi Hírek