A határon túliak szavazójogán és a látványsportok támogatásán kaptak össze az egri ellenzéki jelöltek

A DK-s Berecz Mátyás és a volt MSZP-s, jelenleg momentumos Jánosi Zoltán küzd a szavazói kegyeiért.

Szerda este került megrendezésre a Heves megyei 01. számú választókerület képviselőjelöltjeinek vitáját, amin Berecz Mátyás (DK) és Jánosi Zoltán (Momentum) vett részt. A vitát ezúttal is Gulyás Márton baloldali aktivista, a Partizán feje vezette. A jelöltek vitáját a Nógrád megyei Bátonyterenyén, a József Attila Művelődési Házban szervezték meg.

A bemutatkozó körben kiderült:

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum korábbi igazgatója a DK színeiben indul, és élvezi a Jobbik, az LMP és a Liberálisok támogatását;

Jánosi Zoltán vállalkozó, korábbi MSZP-s önkormányzati képviselő pedig a Momentum színeiben indul, az MSZP, a Párbeszéd és az Új Világ támogatásával.

A jelenlegi fideszes képviselő, Nyitrai Zsolt, akivel a 2018-as kampányban Orbán Viktor úgy viccelődött, „mosógépet könnyebb eladni, mint téged”.

Ő akkor 46,44 százalékkal nyerte meg a körzetet, az ellenzéki képviselők együtt azonban a voksok 49,23 százalékát tehették zsebre. Kétesélyesnek tekinthető a körzet, az ellenzéknek pedig mindenképpen hoznia kell, ha parlamenti többséget szeretnének majd.

Az első vitablokk témája a “Fejlesztő állam” állam volt.

A tervezett egri reptér kapcsán Jánosi Zoltán kifejtette, hogy túlzásnak tarja annak megépítését, többek között nagyok a légiirányítás költségei, Debrecenben például évi 500 milliót fizet ezért a város évente.

Berecz Mátyás teljesen elvetette az egri reptér vízióját:

úgy vélte, először utakat, korszerű vasúthálózatot kellene létrehozni,

majd hozzátette, Európában számos helyen zárnak be belföldi forgalmú légikikötőket környezetvédelmi okokból. Szerinte az ilyen beruházások mindig korrupciós veszélyt hordoznak, a lopást pedig csak a nyilvánosság és a szakértők bevonásával szabad megvalósítani.

Gulyás Márton szóba hozta a Nyitrai Zsolttal való korábbi vitát is, aminek az lett a vége, hogy Berecz távozott a Dobó István Vármúzeum éléről. A DK-s jelölt úgy foglalta össze a feszültség lényegét, hogy az egri múzeum a megyei önkormányzat felügyelete alá tartozott, a képviselő mégis többször adott például gazdasági jellegű utasításokat, pedig véleménye szerint ehhez nem volt felhatalmazása.

A volt MSZP-s Jánosi Zoltán arra, hogy a politika és a gazdaság összekapcsolása 2010 előtt is látható volt, azt mondta, azon dolgoznak, hogy se a 2010 előtti, se a 2010 utáni ügyek ne térjenek vissza, olyan megújult ellenzéket akarnak, ami véget vet a korrupciónak.

A látványsportokra, illetve a nemzetközi versenyekre költött összegek kapcsán volt eltérés a két jelölt véleménye között.

A DK-s Berecz Mátyás inkább tömegsportokra fordítaná a pénzt, nem luxusépítményekre és rendezvényekre, miközben szakosztályoknak semmire sem jut pénze.

A momentumos Jánosi Zoltán ezzel szemben úgy vélte, hogy a példamutatás, az utánpótlás-nevelés érdekében szükség van a nagy versenyekre is.

A közoktatás témakörben Berecz a diákok és a pedagógusok oldaláról közelítette meg a kérdéskört. Úgy gondolja, hogy a diákok kénytelenek megtanulni rengeteg felesleges tananyagot, miközben nem készítik fel őket a világ igazi kihívásaira. A tanárok kapcsán azt mondta, drámai a pályaelhagyók számának növekedése, ami az alacsony béreknek köszönhető.

Jánosi felhívta a figyelmet az önálló oktatási tárca hiányára, javaslata szerint egy kezdő pedagógus keresete nem lehet kevesebb, mint nettó 250 ezer forint.

Berecz hozzátette: etnikai, földrajzi, illetve vagyoni szempontból

a szegregáció ténykérdés Magyarországon, a különbségek pedig egyre nagyobbak.

Úgy látja, a diákok évről-évre gyengébben teljesítenek a felmérésekben, ami egyik okának a leszakadó rétegek és térségek pusztulását tartja.

Álláspontja szerint a vidéki intézmények kénytelenek egyházi kezelésbe adni az iskolákat, miközben az önkormányzatok jobban ismerik a gondokat. Fontosnak véli hátrányos helyzetű diákokra specializálódott szakemberek fizetésének emelését.

Jánosi szerint a szabad iskolaválasztás lehetősége régen megszűnt, amelyik szülő teheti, kimenekítik gyerekeit a jobb iskolákba, és ebben fontos feladatot „vállal” Egerben is az egyház.

Fontos vitapont volt kettejük között a határon túli magyarok szavazati joga is.

„Ezt a mostani módszert, hogy határon túli magyarok olyan mértékig vegyenek részt a hazai politikai életben, mint bármelyikünk, aki az országon belül él, ezt újra kell gondolnunk, hiszen most olyan emberek döntenek az ország sorsáról, akik nem itt élnek, nem itt adóznak, nem viselik a szavazatuk következményeit.”

– jelentette ki a DK-s Berecz Mátyás.

A momentumos jelölt ezzel szemben kifejtette: elképzelésük szerint lenne két körzet, a külföldön élők és a külhoniak, akiknek képviseletük lenne a parlamentben.

Mindkét jelölt egyetért abban, hogy megválasztásuk esetén együttműködnének Mirkóczki Ádámmal, Eger polgármesterével. Véleményük szerint itt nem a pártok fordultak egymás ellen, hanem a polgármester egyszemélyben jelentette ki: ő nem tartja magát az ellenzék részének.

Záróbeszédében Berecz Mátyás 25 éve a városban élő lokálpatriótaként jellemezte magát, Jánosi Zoltán pedig hangsúlyozta kötődését a térséghez.

A Fidesz-KDNP már nem Nyitraival fut majd neki ennek a megmérettetésnek, felmerült dr. Pajtók Gábor és Habis László neve is.

A vita rövidebb összefoglalóját itt:

.

a teljes vitát pedig itt tudod megnézni:

Valódi Hírek