Szakszervezeti vezetőkkel egyeztetett Dobrev Klára, hogy az orbáni pusztítás után helyreállítsák a dolgozói jogokat

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint szerint jól működő szakszervezetek nélkül nincs erős ország.

„Szinte kifogyhatatlan volt a szó” – így összegezte Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje a szakszervezeti képviselőkkel folytatott egyeztetését a keddi sajtótájékoztatóján.

Dobrev elmondta, 2010 után az Orbán-kormány azért indított „totális háborút” többek között a szakszervezetek ellen és szüntette meg szinte teljesen a szakszervezeti mozgalmat, mert úgy gondolta, a gazdasági fejlődést az olcsó és kiszolgáltatott munkaerő, illetve a gyenge forint biztosítja.

A DK-s miniszterelnök viszont úgy látja, a 21. század Magyarországa akkor lehet erős és gazdag, és akkor fog visszajönni a külföldre távozott munkaerő, ha „képzett, jól megfizetett és kiegyensúlyozott” munkavállalók lehetnek.

„Ennek egyik legjobb eszköze az, ha visszaadjuk a szakszervezeteknek azt a jogot, hogy képviseljék a dolgozókat a munkaadók vagy adott esetben a kormány ellen”

– mondta Dobrev, aki szerint az uniós statisztikák is azt mutatják, hogy ott magasak a bérek és nagy a versenyképesség, ahol erősek a szakszervezetek.

A miniszterelnök-jelölt ezért hétfőn többek között a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a PDSZ, a közszolgálati dolgozók és a vegyipari szakszervezet vezetőivel egyeztetett arról, 2022 után hogyan építik vissza a dolgozói érdekvédelmet Magyarországon.

Dobrev elmondta,

ma Magyarországon a munkavállalók csaknem 80 százalékának érdekeit senki sem képviseli.

A DK miniszterelnök-jelöltje ezért leszögezte, ők azon fognak dolgozni, hogy

2022 után visszaépítsék a szakszervezetek jogait, hogy minden munkavállalónak legyen érdekképviselete, hogy többet egy dolgozót se lehessen kizsigerelni, becsapni vagy alulfizetni.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a szakszervezeti vezetők egyetértenek abban: változtatni kell azon, hogy a kormány korlátozza a munkavállalók, szakszervezetek jogait, és megszünteti a munkavédelmi, munkabiztonsági ellenőrzéseket, ezért folytatni fogják a szakszervezeti egyeztetéseket.

Nemes Gábor szakszervezeti vezető, a DK országgyűlési képviselőjelöltje pedig arról beszélt, az Orbán-kormány számára „a haverok, a rokonok és az oligarchák, a kevesek gazdagodása a fontos, míg a DK a sokak Magyarországát építi, amelyben a munkavállalót és a melóst is megbecsülik”.

2022-ben visszaállítjuk az érdekegyeztetés korrekt, tisztességes intézményrendszerét” – zárta a sajtótájékoztatót a DK képviselőjelöltje.

A teljes sajtótájékoztatót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek