Történelmi pillanat: Közösen tartott sajtótájékoztatót egy ellenzéki és kormánypárti politikus (+videó)

Ráadásul a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Az elmúlt évekre nem jellemző dolog történt kedd reggel: közös sajtótájékoztatót tartott egy ellenzéki és kormánypárti politikus. Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd EP-képviselője és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatójának témája a koronavírus-járvány mentálhigiénés hatásai az oktatásban, illetve az ebben a témában született szakmai javaslatok voltak.

„A feladat és a cél is közös, ez egy pártpolitika felett álló feladat: hogy az oktatás újrainduljon, most már személyesen, és azokat a károkat minimalizálni tudjuk, amit a személyes oktatás hiánya okozott”

– mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, ezért is volt a kormány mindig amellett, hogy amennyiben a járvány megengedi, akkor jelenléti oktatás legyen Magyarországon.

A kancelláriaminiszter elmondta, úgy látják, semmi akadálya annak, hogy szeptembertől megkezdődhessen a jelenléti oktatás, a mentálhigiénés helyzettel kapcsolatos szakmai javaslatokra pedig a kormányzat nyitott.

Az viszont Gulyás szerint kormányzati feladat, hogy azokat a károkat mérsékelni tudják, amelyeket a járvány elmúlt másfél éve okozott. Az erre vonatkozó szakmai javaslatokra nyitott a kormány – mondta a miniszter.

Egy erre vonatkozó szakmai javaslattal, az úgynevezett Lélekvakcina-programmal kereste meg Ujhelyi István a Miniszterelnökséget az oktatásban működő szakszervezetekkel és mentálhigiénés szakemberekkel közösen.

A Miniszterelnökségen hétfőn délután történt megbeszélésen az MSZP képviselője mellett részt vett Szabó Zsuzsanna és Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezete, Nagy Erzsébet és Fehér Tibor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete képviseletében, Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekjogi vezetője, valamint a kormány részéről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is.

Ujhelyi az egyeztetést követően úgy fogalmazott: kivételes helyzet, hogy a kormány képviselőjével közösen állnak be egy ügy mögé, de – mint mondta – a járványhelyzet okozta mentális hatások is kivételesek.

Az MSZP-s politikus elmondta, az UNICEF Magyarország felmérése szerint a magyar szülők több mint fele észlelt a gyermekein valamilyen negatív, mentális változást a járványidőszak alatt, segítséget viszont töredékük kapott csak.

Ujhelyi ezért kezdett az Európai Parlament egészségügyi szakbizottságának tagjaként egy mentálhigiénével foglalkozó Lélekvakcina nevű programmal foglalkozni.

„Bármilyen szokatlan is ez, de most azt látom, hogy megdicsérhetem a miniszterelnöki hivatalt, megdicsérhetem a kollégákat, hiszen felkészülve, ezt az anyagot ismerve vártak minket, és ha minden igaz, akkor konkrét lépések is következnek”

– mondta Ujhelyi István, hozzátéve, ez pártokon felett álló ügy kell legyen itthon és az Európai Unióban is.

A teljes videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek