Bencsik András szabadságharcosoknak nevezte és az ’56-os hősökhöz hasonlította a szélsőséges tálibokat (+videó)

Újabb erős performansz a Demokrata főszerkesztőjétől.

„Az első észrevételem az, hogy az ember nem tudja, hogy sírjon vagy nevessen” – mondta Bencsik András, a kormányközeli Demokrata hetilap főszerkesztője a Hír TV Sajtóklub című műsorában hétfő este az afganisztáni helyzettel kapcsolatban.

Bencsik fejtegetését azzal folytatta, hogy „ahol emberek halnak meg ott nem illik nevetni”, de szerinte az afganisztáni helyzet is azt bizonyítja, hogy Amerika és a Nyugat „hülyét csinált magából”.

A főszerkesztő szerint „tényleg kár” azért a 6-8 emberért, aki a kabuli reptéren, menekülés közben életét veszítette, ugyanakkor szerinte

„a 40 milliós Afganisztán túlnyomó többsége piszkosul jól érzi most magát a bőrében”.

Bencsik elmondta, az, hogy Afganisztánban a szélsőséges tálibok átvették a hatalmat az USA és egyéb nemzetközi haderő kivonulását követően, azt erősíti, hogy Amerikának nem sikerült demokratizálni az országot.

„Lassan eljön az ideje annak, hogy ki merjük mondani, hogy nem csak a liberális demokrácia létezik, és elképesztő arrogancia, nagyképűség és súlyos erkölcssértés, hogy egy nagyhatalom – csak azért, mert tele van fegyverekkel, és a technológiai fejlettsége magasabb – veszi magának a bátorságot, és Agfanisztánt rákényszeríti valamire, ami neki nem kell”

– mondta a lapvezető.

Bencsik azt is hangsúlyozta, hogy a tálibok szerinte nem elfoglalták, hanem „visszafoglalták” az országot, ezért ő sokkal inkább szabadságharcnak nevezné azt, ami Afganisztánban történik.

A főszerkesztő úgy vélekedett,

„az afgánok örültek ennek a felszabadításnak”, és most, hogy „visszatértek a húsz évvel ezelőtti létállapotukhoz”, az a jelek szerint az afgán népnek „nagyon tetszik”.

Bencsik elmondta, „elképesztőnek és meglehetősen pimasznak” tartja, hogy a magyar közbeszédben a „tálib lázadó” kifejezés terjed,

holott ’56-ban a pesti srácok sem lázadók, hanem szabadságharcosok voltak.

Bencsik András monológját az afgán helyzetről 2:55-től tudod megnézni:

(hang.hu nyomán)

Valódi Hírek