A DK választ vár: Kásler miért állítja le napokra a Honvédkórház sürgősségi osztályát? (+videó)

Írásbeli kérdéssel fordultak a miniszterhez a Honvédkórház ügyében.

Beszámoltunk róla, dr. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő Facebook-oldalán adott hírt arról, hogy szeptember 11-e és 13-a között leáll az egészségügyi ellátás a Honvédkórház központi telephelyén. A leállás pedig minden olyan betegség ellátását érinti, amely a sürgősség kategóriájába tartozik.

Az egészségügyi szakértő bejegyzésében arra is felhívta a figyelmet, ebben az időszakban rendezik az eucharisztikus kongresszust, amelyen Ferenc pápa is részt vesz.

A szakértő megjegyezte, a leállásról a határozat szerint nem a Honvédkórház döntött, hiszen arról az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), az indokot azonban nem pontosították.

A Honvédelmi Minisztérium hétfő délután viszont közölte, valóban az

Eucharisztikus Kongresszus egészségügyi biztosítása miatt áll le a Honvédkórház Róbert Károly krt.-i telephelye szeptember 11. és 13-a között.

Hozzátéve, hogy ez idő alatt más kórházak vesznek át bizonyos ellátásokat.

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa, dr. Komáromi Zoltán szerda délelőtt bejelentette, írásbeli kérdéssel fordulnak Kásler Miklós emberi erőforrások miniszteréhez, hogy megtudják, az EMMI pontosan mivel magyarázza a Honvédkórház sürgősségi osztályának többnapos leállását.

„Pápai látogatás volt már Budapesten, és annak egészségügyi biztosítását a Honvédkórház végezte, de nem az egész telephelyet zárták le, hanem egy meghatározott részleget tartottak fenn arra az esetre, ha a pápával valami történik.

Most viszont az egész telephelyet lezárják, ami Budapest és Pest megye jelentős részének a sürgősségi ellátását végzi békeidőben”

– mondta dr. Komáromi.

A szakpolitikus közölte, a DK ezért magyarázatot vár Kásler Miklóstól többek között arra:

  • milyen előzetes számítások alapján döntött a Honvédkórház központi telephelyének szeptember 12-i teljes leállításáról?
  • mi indokolja, hogy az egy hétig tartó Eucharisztikus Kongresszus alatt éppen erre a 36 órára kell leállítani a főváros egyik kulcsfontosságú egészségügyi intézményét?
  • véletlen egybeesés-e, hogy Ferenc pápa éppen ezen a napon celebrálja a Kongresszus zárómiséjét?
  • komolyan gondolják-e, hogy a Honvédkórház központi telephelye szeptember 12-én csak a pápai misére érkező hívek és turisták ellátásával foglalkozzon?
  • mi a garancia arra, hogy a helyettesítésre kijelölt kórházak képesek lesznek megbirkózni a rájuk hárított megnövekedett feladattal?

Komáromi hozzátette, aggasztónak találják, hogy a jelenlegi egészségügyi helyzetben kiesik az egész Honvédkórház, amely a főváros és Pest megye lakosságának jelentős részét látja el.

„Felháborítónak tartjuk, hogy Orbánék saját vallási mániájuk miatt veszélyeztetik az emebrek életét. Már megint sikerült átesni a ló túloldalára”

– mondta dr. Komáromi Zoltán, aki szerint kétséges, hogy a helyettesítésre kijelölt kórházak el tudják majd látni a rájuk bízott feladatot.

A teljes tájékoztatót itt tudod megnézni:

 

Valódi Hírek