Orbitális csalást sejt Hadházy Ákos: Így tűnhetett el 300 millió forint a Nyíregyházi Egyetem projektjében

Kis magyar körkép a közállapotokról.

Új Facebook-bejegyzést tett közzé Hadházy Ákos, amelyben a Nyíregyházi Egyetem beruházását mutatja be. A független országgyűlési képviselő arról számolt be, hogy a beruházás pénzeiből élménypark helyett „szánalmasan gyér” eszközparkra mentek el, és felmerül a gyanú, hogy hová csorgott el több százmillió forint.

Hadházy Ákos bejegyzését változtatás nélkül közöljük:

Higgyék el nekem, ezen a képen egy TERMÉSZETTUDOMÁNYOS ÉLMÉNYKÖZPONTOT látnak, amit 2019-BEN FÉLMILLIÁRD FORINT EU-S TÁMOGATÁSBÓL létesített a Nyíregyházi Egyetem alapítványa, az egyetem és az önkormányzat konzorciuma. Ha nem látjuk ezeket a külső képeket, csak a megnyitóról és a honlapról tájékozódunk, akkor is

látható, hogy ez egy patyomkin beruházás.

Valójában senki nem gondolta komolyan, hogy itt a természettudományokat népszerűsítő „csodák palotáját” hozzák létre. Az eszközpark szánalmasan gyér, az üres polcok mellett a képeken látható eszközök, kísérletek is árulkodóak. A nyitó eseményen még arra sem figyeltek, hogy azt a néhány számítógépet és mikroszkópot bedugják a konnektorba.

Babosi György momentumos képviselő információi szerint itt két és fél éve gyakorlatilag semmi nem történik, néhány foglalkozáson kívül. Igaz, 2020 elején jött a járvány, de az „élményközpontot” már 2019 februárjában átadták és ha máskor nem, a nyári időszakokban lehetett volna használni. De minek, ha az egész ennyire van csak felszerelve?

Adatkéréssel fordultam a konzorciumot vezető egyetemi alapítványhoz, hogy megtudjam, hogyan sikerült fél milliárdból ilyen szomorú végeredményt prezentálni, illetve hogy megtudjam, tervezik-e egyáltalán még valaha működtetni a létesítményt.

Ők szégyenlősen csak az általuk elvert 75 millióról adtak adatokat:

gyakorlatilag négy személy kapott tőlük összesen 50 millió forint kifizetést projektmenedzsment és szakmai megvalósítás címén.

Ezen kívül 3 milliót fizettek egy „külföldi jó gyakorlatokat” bemutató tanulmányra és három milliót „rendezvényszervezésre”. Azt a közbeszerzési értesítőből tudjuk, hogy az épület felújítása 140 millióba került.

El nem tudom képzelni, hogy a maradék 300 millió hova távozott,

mert az a néhány laptop és olcsó mikroszkóp, a pár lombik és lego robot egészen biztosan nem került ennyibe. Ha a másik két konzorciumi tafg válaszol, beszámolok róla. Az azonban már most is elmondható, hogy a természettudományos oktatásra fordítható pénzt elszórakozni több, mint bűn: hatalmas hiba.

Akkor, amikor az elmúlt évben egyetlen kémia-fizika tanár képzése indult el az egész országban, vagy akkor, amikor már nyíltan kimondja a kormány, hogy nem is kell minden iskolába kémia tanár (mert nincsen), akkor félmilliárdot sokkal, de sokkal hatékonyabban elkölthettek volna, például ösztöndíjat adva a tanárszakos hallgatóknak. Vagy igen, lehetett volna egy valódi élményközpontot is létrehozni akár.”

(Hadházy Ákos/Facebook)

Valódi Hírek