Végleg meghátráltak Orbán elvbarátai: Visszavonják a pártállami törvényeket

Letértek a magyar útról.

A lengyel kormány megszünteti az Európai Bizottság által bírált fegyelmi kamarát,

amelyet az ország vezetése az igazságszolgáltatáson belül hozott létre. Erről Jaroslaw Kaczynski, az ország miniszterelnök-helyettese — aki sokak szerint a háttérből Lengyelország legnagyobb hatalmú vezetője — számolt be.

Kaczynski a Jog és Igazságosság nevű kormánypárt elnöke is. A politikus a lengyel PAP nevű hírügynökségnek nyilatkozott az ügyben. Ebben kijelentette, hogy nem az európai uniós testület nyomására változtatnak a kamarán, hanem „egyszerűen azért, mert nem teljesíti a feladatait„.

A miniszterelnök-helyettes azt is elmondta, a testület megreformálásával kapcsolatos első javaslatok szeptemberben érkezhetnek kormánytervezetek formájában. Terveik szerint a kamarát nem fogják megszüntetni, azonban más működési formát találnak ki a szervezetnek.

A lengyel igazságügyi miniszter nemrég arról beszélt, hogy nem kell az Uniónak megfelelniük a bírált működési forma esetében, sőt, akár ki is léphetnek az EU-ból. Ennek ellenére

Kaczynskiék lépése meghátrálásnak tűnik, ugyanis a mostani döntéssel megfelelhetnek az EB által hozott határozatnak.

A lengyel bíróságok reformjáról még elsőként az Európai Bizottság, majd júliusban az Európai Bíróság mondta ki, hogy ellentmond az igazságszolgáltatás függetlenségének. Ezt az ítéletet azonban a lengyel alkotmánybíróság elutasította, és egyben megkérdőjelezte az uniós jog elsőbbségét a nemzetivel szemben.

A konfliktus egészen odáig gerjedt, hogy felmerült Lengyelország uniós kilépésének lehetősége. Ezt azonban maga a miniszterelnök, Mateusz Morawiecki cáfolta, aki szerint a

kilépés vádja mindössze alaptalan pletyka, és az ország vezetése nem unióellenes, csupán „eurorealista”.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek