A BBC budapesti riportere csak bukása után akar interjúzni Orbánnal, mert akkor sokkal őszintébb lenne

A brit újságíró Orbánt és családját is nagyon sajnálja.

„Nagyon sajnálom, hogy rengeteg újságíró szolgálja a mindenkori hatalmat és a propagandát úgy, hogy közben nem értenek egyet a kormánymédiában zajló folyamatokkal és az egyoldalúsággal, ami már évek óta megy. Csak hát onnan kapnak fizetést, és a családjaikkal együtt túl kell élniük ezt a korszakot. És ezt a magyarok is tudják”

– mondta a Szabad Európának adott interjújában Nick Thorpe, a BBC magyarországi riportere.

A brit újságíró elmondta, a ’80-as években ő volt az első nyugati újságíró, aki Budapestre költözött, hogy tudósítson az itteni helyzetről, és szerinte számos párhuzam vonható az 50 évvel évvel ezelőtti és a mai Magyarország között.

„Van egyfajta agresszivitás a kormány részéről, amit nagyon sajnálok, amikor újságírók ellen indítanak lejárató kampányokat.

És, hát ott van az intolerancia is. Egy jó demokrácia mércéje a türelem is, de a kormány ezt nem szereti, inkább az ironikus, szarkasztikus és agresszív stílust gyakorolja”

– vélekedett Thorpe, aki elmondta, amikor a falvakat járja, mindig megkérdezi az emberektől, hogy melyik tévét nézik, és az emberek jól tudják, hogy a kormánymédia egyoldalú, ezért más hírforrásokat keresnek.

Szerinte habár az MTVA az elmúlt tíz évben sokszor állította azt, hogy a működésüket tekintve a BBC mintáját követik, valójában a magyar közmédia nagyon messze van a BBC-től.

„Nem mondom, hogy a Gyurcsány-korszakban az MTV tárgyilagos volt. Mindig hajlott egy kicsit, de most nagyon hajlik a hatalom felé” – mondta.

Az interjú során felmerült az is, milyen kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, így kiderült, noha már 1988 óta ismerik egymást és tegeződnek is, manapság már alig másfél évente találkoznak az utcán vagy kávézóban.

Olyankor megállunk, kezet fogunk, egy kicsit beszélgetünk. Más lett a korszak, és megváltozott ő is. A hatalom szerintem nagyon veszélyes dolog, és sajnálom őt is, mert nehéz dolog politikusnak lenni”

– mondta Thorpe, hozzátéve, az elmúlt évtized során a hatalom megváltoztatta Orbánt.

„Én azt vettem észre, hogy a harmadik ciklusában az ember elkezdi azt hinni, hogy nélküle nincs élet, ez egyfajta messiás-hatás. Csak sajnálni lehet szerintem”

– fogalmazott az újságíró, aki elmondása szerint Orbánt és családját is nagyon sajnálja.

Thorpe felidézte, az első miniszterelnöki évében megkérdezte Orbánt, hogy mi hiányzik neki a legjobban, mire a miniszterelnök azt válaszolta, az, hogy nem tudja a saját ruháit, pulóvereit hordani.

„Szegény Orbán hol tudna sétálni normálisan az utcán vagy egy strandon? Nem lehet normális élete, és így nem is tud az emberekhez, a néphez igazán közel lenni. Persze mindig lesznek hívei, követőtábora, de én nagyon sajnálom őt”

– mondta Thorpe, aki szerint Orbán is olyan politikus lett, aki csak arra figyel, hogy mi az a három–öt szavas üzenet, amivel meg tudja nyerni a következő választást.

Thorpe szerint nehéz elképzelni, milyen állapotban lenne Orbán, ha elveszítené a választásokat, hiszen a 2002-es vereség is nagyon megviselte, és nagyon depressziós lett.

Nagyon örülnék, ha bármikor interjúzhatnék Orbán Viktorral, de azt gondolom, hogy érdemesebb lenne egy választási vereség után beszélni vele, mint egy győzelem után.

Az a tapasztalatom 35 év újságírás után, hogy nem érdemes azokkal az emberekkel interjúzni, akik hatalmon vannak, mert hazudni fognak, és titkolni az igazságot. A politikusok sokkal őszintébbek egy választási vereség után”

– zárta interjúját Nick Thorpe.

(Szabad Európa nyomán)

Valódi Hírek