Orbánék egy holdkóros, zsidózó Horthy-rajongó vezényletével akarják átalakítani a tanárképzést

A Nemzeti alaptanterv után a pedagógusképzést is teljesen lebutítanák.

A pedagógusképzés gyökeres átalakítására készül a kormány, amely a hvg.hu cikke szerint elvileg többek között azt jelentené, hogy lecsökkentik a képzés idejét és tartalmát.

A lap azt írja, a kormány arra készül, hogy megváltoztatja a tanárképzés úgynevezett képzési kimeneti követelményeit (kkk). A változtatáshoz pedig Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere egy felügyelőt is delegált

Takaró Mihály személyében, aki eddig azért felelt, hogy a 2020-ban bevezetett NAT-ban jobban tükröződjön a “hazafias szemlélet”.

Az irodalomtörténész korábban már többször is megbotránkoztatást keltett, Kertész Imre magyarságát megkérdőjelezte, Spiró Györgyöt embernek nehezen nevezhetőnek titulálta.

Takaró most jogosult lesz arra is, hogy minden bölcsész pedagógusképző intézet kimeneti követelményeit felülbírálja. A HVG szerint ez alapján az sejthető, hogy

ideológiai szempontból a Fidesz botrányos alaptantervéhez kell majd igazítani a tanárképzést.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a nyár elején küldte el az egyetemek tanárképző intézeteinek azt a levelet, amely szerint az osztatlan tanárképzés ezentúl 10 féléves lesz – a középiskolai tanárok képzése eddig 12 félévig tartott. Azaz ez azt jelenti, hogy a hallgatóknak kevesebb ideje jut majd arra, hogy elmélyedjenek a szakterületükön.

A tanárképzés célja pedig az lesz, hogy „a pedagógus a középszintű érettségire képes legyen felkészíteni a tanulókat”.

„A NAT-on és a kerettanterven túlmutató ismeretek – például az emelt szintű vizsga teljesítéséhez szükséges többlettartalmak – akkor maradhatnak az ötéves kkk-ban, ha a pedagógiai hozzáadott értéke nélkülözhetetlen. (…)

A felesleges, köznevelési tartalmakat nem érintő, azaz köznevelési célból nem indokolt részeket törölni kell az egyetemi tanárképzés követelményeiből”

– idézi az EMMI levelét a HVG.

Vagyis a középiskolai tanár nem lesz képes emelt szinten érettségiztetni, ehhez még egy évet tanulnia kell.

A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint

az átalakítás a pedagógusképzés teljes lebutítását vetíti előre.

Rónay Zoltán az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának oktatási dékánhelyettese ugyanakkor abban bízik, hogy a változtatás mégsem ebben a formában valósul majd meg, tekintve, hogy még nem jelent meg jogszabály róla, és olyan egyeztetett anyagot sem látott, ami mindezt kőbe vésné.

(hvg.hu nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2019/07/15/takaro-mihaly-akinek-kivandoroltak-a-gyerekei-valamit-elrontott

Valódi Hírek