Már be is nyújtották az NVB-hez a kérdéssort: Az előválasztást is megtrollkodhatják Orbánék a kamunépszavazással

Ez gyors volt.

A kormány benyújtotta a gyermekvédelmi népszavazás kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB).

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be a közösségi oldalán, hogy a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazást kezdeményez öt kérdésben.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán az NVB-hez 2021-ben benyújtott országos népszavazási kezdeményezések között szerda délután már meg is jelentek a kormány által benyújtott kérdések.

Ezek így szólnak:

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”,

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”,

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”,

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”,

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”

Az NVB-nek a szerdai benyújtástól számítva 60 napja van arra, hogy döntsön a kérdés hitelesítéséről.

Az NVB akkor hitelesíti a kérdést, ha az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésről van szó, és ha nem ütközik tiltott tárgykörbe — például a költségvetés vagy nemzetközi szerződések ilyen tárgykört jelentenének –, továbbá,

ha egyértelmű a kérdés megfogalmazása.

Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához, amelynek 90 napja van arra, hogy jogerősen eldöntse, a népszavazásra feltenni kívánt kérdés hitelesíthető-e.

A Magyar Nemzet korábban arról értekezett, hogy a népszavazást januárban, de legkésőbb februárban tarthatják meg, tekintettel arra, hogy az áprilisi országgyűlési választások előtt negyven nappal már nem lehet népszavazást tartani.

Ahogy arra a 24.hu felhívta a figyelmet, a Political Capital egész másként számol: szerintük reálisan már novemberben megtarthatják a népszavazást.

A kérdéssor ugyanis bő egy hónap alatt már Áder János asztalán lehet, neki pedig 90 napon belülre kell kitűznie az időpontot.

„Mindez azt is jelenti, hogy az ötkérdéses referendum kampánya akár egybe is eshet az előválasztás hajrájával”

— figyelmeztet a lap.

Valódi Hírek