Kiderült, mikortól használhatják a brutális erejű elektromos sokkolót a magyar rendőrök

A Taser-kiképzésbe egy amerikai seriffhelyettest is bevontak.

Május közepén a kaliberinfo.hu nyomán mi is beszámoltunk arról, hogy hamarosan darabonként 430 ezer forintért vásárolt TASER X2 nevű elektródkilövő sokkolóval fogják felszerelni a magyar rendőröket.

A szakmai portál értesüléseit megerősítette a rendőrség hivatalos válasza is. Eszerint az eszközbeszerzés ütemének, illetve a beszerzett eszközök mennyiségének megfelelően lesznek felszerelve a közterületi szolgálatot ellátó rendőrök.

A Magyar Nemzet csütörtök reggel arról ír, hogy információik szerint

egyelőre 30 darab Taser X2 típusú, modern elektromos sokkolót kapott a rendőrség.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján az eszközök a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központhoz kerültek, hogy a hivatásos állományt kiképző instruktorok sajátítsák el először azok használatát.

A lap azt írja, a sokkolókat előreláthatólag ősszel,

az utolsó negyedévben kapják meg a közterületi szolgálatot ellátó járőrök és a nyomozók – a tanfolyamok és a beszerzések rendjéhez igazodva.

A Magyar Nemzet emlékeztet, a magyar rendőrség először 2011-ben szerzett be kipróbálásra három elektromos sokkolót, majd később, 2016-ban ötszáz sokkolópisztoly és ezer sokkolóbot beszerzésére írtak ki pályázatot. A most rendszerbe állítandó eszközt a rendőrség mellett a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei is megkapják.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak Taser-kiképzésébe a lap szerint

egy amerikai rendőrt, Kelemen János seriffhelyettest is bevonták.

A Taser X2 akár öt méterről is mozgásképtelenné teheti a célszemélyt, az eszközt az amerikai Axon Inc. gyártja és számos rendvédelmi szervnél alkalmazzák világszerte.

Az eszköz lehetővé teszi a hibázás esetén a második lövést, vagy két jó lövéssel akár két célpont egyidejű sokkolását is. Emellett kilövés nélkül, kontakt sokkolóként ugyancsak alkalmazható.

A két elektród becsapódási pontját külön lézerpontok jelzik, így könnyítve azt meg, hogy mindkét elektróda találata a célszemély testén legyen.

(Magyar Nemzet nyomán)

Valódi Hírek