Máris halottnak nyilvánította Orbánék új pártcsoportját az egyik legismertebb olasz napilap

A la Republicca szerint Matteo Salvinin kívül senki nem akarja, hogy létrejöjjön az új európai jobboldali pártcsoport.

„Az új európai jobboldalnak kellett volna megszületnie, ehelyett valószínűleg máris halottá nyilvánították”

– írja szombat reggel a la Republicca olasz lap arról a közös nyilatkozatról, amelyet a legnagyobb lengyel kormányzópárt elnöke, Jarosław Kaczyński tett közzé pénteken, és amelyben a Fidesz mellett 15 másik európai párt kiállt az EU eszméje mellett, de elutasították az európai szuperállamot.

A cikk szerint, amelyet a hvg.hu szemlézett,

nem mindenki osztja azt az ötletet, hogy egyetlen csoporttá (esetleg párttá) álljon össze a jelenlegi Konzervatívok és Reformerek (ennek tagja a lengyel PiS), és a Marine Le Pen-, Salvini-, Afd-féle Identitás és Demokrácia.

A római lap szerint abból is látszik, hogy a nyilatkozat valójában nem egy új pártcsoport születésének ágyaz meg, hogy semmi ilyesmire nincs utalás benne.

Abban kizárólag arról az európai jövőről szóló konferenciáról írnak, amely a feltételezések szerint egy föderalista Európa terveit készítené elő. Holott a Republicca szerint Salvini, a finnek és az osztrákok is nagyon szerették volna ezt elérni.

Ám még Orbán Viktor is távol tartja magát ettől a közeli választások miatt.

A Republicca emlékeztetett, Salvini azért vágyott volna arra, hogy valamiféle új csoportosulás élére álljon, mert jelenleg nulla mozgástere maradt az európai politika színterén.

A hatalmi játék az olasz lap szerint olyannyira nyilvánvaló, hogy a Fratelli d’Italia korábban háromszor is elhalasztotta a charta aláírását, amit végül –, az Orbán részéről is érkező győzködés után — is csak úgy írtak alá, hogy a szövegben nincs utalás pártra vagy pártcsaládra.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek