Váratlan beismerés: A fideszes polgármester szerint komoly gondok vannak a kormány és az önkormányzatok közti kommunikációval

De azért reméli, Orbánék maradnak hatalmon jövőre.

Interjút adott a 24.hu-nak Cser-Palkovics András. Székesfehérvár kormánypárti polgármestere kendőzetlen őszinteséggel nyilatkozott az elmúlt időszak döntéseiről.

A polgármester elmondta, a 2010-es kormányváltás után Orbán Viktor a Képviselői Irodaházban fogadta őt, ahol dönthetett politikai jövőjéről. Akkor a miniszterelnök államtitkári és kormánymegbízotti pozíciót is felajánlott neki, ő azonban a harmadik lehetőséget, a polgármesterséget választotta.

Kifejezte, hogy az utóbbi időszakban úgy érzi,

az országos politikai terepévé vált az önkormányzati munka, és ezt ő rossz iránynak tartja.

Ráczné Földi Juditról, a DK székesfehérvári országgyűlési képviselőjelöltjéről elmondta, a helyi kérdések jelentős részében egyetértenek, ezért nem szeretné, ha az ellenzéki politikust parlamenti képviselővé választanák.

Elmondta, a magyar politikai elit egy buborékon keresztül szemléli a politikát, és kizárólag a saját szemszögéből világítja meg a helyzetet. Arról beszélt, hogy sokszor kritizálta pártja döntéseit, azonban elmondása szerint sohasem érte emiatt retorzió.

Cser-Palkovics szerint a képviselői munka kötött, ugyanis egységet kell mutatni a választók felé. „{F}egyelem nélkül egy frakció működésképtelen, az adott politikai közösség szétmállik, széthull” — mondta. Hozzátette, tapasztalatai azt mutatják, hogy a Fidesz egy demokratikusan működő párt.

Ennek azonban szögesen ellentmondott a következő mondatában, amely során arról beszélt,

hogy egy hírportálról tudta meg, hogy a saját pártja a bérlakástörvény módosítására készül,

amelyről előzetesen nem egyeztetett a városvezetőkkel. Ezek után személyes konzultációt kellett kérnie, hogy kiküszöbölhessék „az eredeti elképzelés hibáit”.

Szerinte „jóval kisebb politikai vihar kerekedett volna az ügyből, ha ezek az egyeztetések a törvényjavaslat benyújtása előtt megtörténtek volna„.

Ezt követően kijelentette, hogy

{e}z az ügy is rávilágított arra, hogy komoly gondok vannak a kormány és az önkormányzatok közötti egyeztetések területén„.

Mindemellett azonban elmondta, hogy bízik abban, hogy Orbánék maradnak hatalmon a jövő évi választások után. Kormányváltás esetén abban reménykedik, hogy kegyesen bánna az új kormány a fideszes vezetésű városokkal, ő a saját személyiségét garanciaként hozta fel ebben a kérdésben.

Cser-Palkovics szerint 2010 és 2018 között a Fidesz-kormány sokat tett az önkormányzatok megerősítéséért, azonban az elmúlt három évben visszalépést érzékelt, ugyanis szerinte

megállt az önkormányzatok megerősítésének a folyamata„.

Ezzel kapcsolatban példaként említette, hogy egyre kevesebb a kormány és az önkormányzatok közti egyeztetés. Kifejezte, hogy vannak olyan szakági feladatok — például az építésigazgatás –, amelyek az önkormányzatoktól az államhoz kerültek, és ezáltal jóval kevésbé hatékonyak, mint korábban.

Nagyon fontos, hogy a jelenlegi kormány is megértse: az erős államot – amit egyébként egy helyes koncepciónak tartok – nem lehet felépíteni és működtetni erős és független önkormányzatok nélkül” — fejezte ki a polgármester.

Orbánnal egyébként szoktak egyeztetni, ugyanis gyakran jár a településen, mert a szülei és a testvérei is ott élnek. Ilyenkor néha a segítségét is kéri aktuális ügyekben.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek