Kína-szakértők: Annyira utálják a magyarok Orbán Kína-politikáját, hogy valószínűleg változtatni fog rajta

Először szembesül azzal, hogy elveszíthet egy választást.

Orbán Viktor Kína-politikájának Magyarországon nagyon alacsony a támogatottsága, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt — írta meg hétfőn az Azonnali.

Két szlovák Kína-szakértő, Richard Q. Turcsányi és Matej Šimalčík írása a Denník N-ben jelent meg. A cikkben a szerzők azt fejtegetik, hogy bár Orbán jó ideje a keleti nyitás politikáját valósítja meg, a közvélemény és az ellenzék nyomására ez megváltozhat.

Még 2020 őszén, azaz a Fudan Egyetem botrányának kirobbanása előtt készült egy nemzetközi felmérés, amelynek eredményeire a kutatók elméletüket alapozzák.

Az akkori eredmények szerint a magyar nyilvánosság Kínával való viszonya negatívabb, mint a lengyeleké, a szlovákoké, az olaszoké vagy spanyoloké.

A magyaroknak ugyanis

több mint 50 százaléka

táplál negatív érzéseket Kína iránt. A németeknél például 60 százalék feletti ez az arány, erre alapozva pedig a magyar lakosság egyáltalán nem annyira „outsider” az Unióban, mint ahogy azt a kormánypropaganda állítja, már ami Kína megítélését illeti.

A felmérés magyarországi részében arra is külön rákérdeztek a kutatók, hogy a válaszadók elégedettek-e Orbán Viktorral és hogyan viszonyulnak Kínához. Az Orbánnal elégedetlenek persze nagyobb arányban viszonyultak negatívan Kínához – 54 százalékuk –, mint az Orbánnal elégedettek, de még köztük is

többen voltak, akit Kínához negatívan viszonyultak, mint akik nem.

Az Orbán-támogatók 38 százaléka nem volt elégedett a Kína-politikával, szemben az elégedett 33 százalékkal.

A két szerző arra is rávilágít, hogy Orbán 2010 óta először szembesül azzal, hogy akár el is veszítheti a választást. Mivel a Fudan Egyetem ügye rendkívüli ellenállást váltott ki az ellenzékben és a magyar közvéleményben is, a Fidesz-szavazókat is ideértve, így a kutatók szerint ez Orbán Viktort is arra kényszerítheti, hogy

a jövőben változtasson a Kína-politikáján.

 

Valódi Hírek