Óriási hátraarcot fújtak Orbánék az EU-ban: Két hete még ellenezték, ma már megszavazták az új törvényt

Ki érti ezt?

Megszavazta az Európai Parlament az uniós védettségi igazolvány bevezetését.

A dokumentum július 1-jétől lesz érvényes európai uniós állampolgárok számára, akiket beoltottak vagy átestek a fertőzésen, illetve akik friss negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek.

Az igazolványhoz egy QR-kódos igazolás is jár majd, amelyet a tagállamok állítanak ki digitálisan vagy papírformátumban. Összességében három különálló igazolásra lesz szükség a gyakorlatban. Az igazolványok kiállításához szükséges technológiák kompatibilisek lesznek egymással, és így az ellenőrzés során kizárhatók lesznek a visszaélések.

Az új törvény értelmében nem lehet majd tesztre vagy karanténra kötelezni azokat, akik a vakcinaigazolás birtokában lesznek. Az esetleges járványügyi korlátozások bevezetését 48 órával korábban jelezniük kell a tagállamoknak, és 24 órával korábban nyilvánosságra kell hozniuk.

A határozat alapján minden tagállamnak el kell fogadnia a többi uniós ország védettségi igazolványát, de kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák esetében.

Az egyes tagállamok eldönthetik, hogy elfogadják-e a keleti, csak bizonyos tagállamok által jóváhagyott oltóanyagokat az igazoláshoz,

például a Szputnyikot vagy a Sinopharmot.

A magyar védettségi igazolást teljes körűen jelenleg csak Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Csehország és Ciprus fogadja el. A továbbiakban még nagy eséllyel gyarapodhat ezen tagállamok száma.

Az uniós igazolvány esetén a Fidesz és a KDNP képviselői, valamint az MSZP és a Jobbik politikusai támogatták az uniós védettségi igazolvány bevezetését. A DK tartózkodott, a Momentum pedig nemmel szavazott az ügyben.

Érdekesség, hogy a kormánypártok korábban

az uniós vakcinaigazolás bevezetése ellen ágáltak, most azonban ők is támogatták a törvényjavaslatot a szavazáson.

Néhány hete Szijjártó Péter külügyminiszter fejezte ki, hogy nem értenek egyet a magyar kormánypártok az uniós védettségi igazolvány ötletével, amely nem tartalmazza a keleti vakcinákkal beoltottak korlátozások alóli mentességét. A politikus akkor azt mondta, „Magyarország ragaszkodni fog a diszkriminációmentességhez„.

Hidvéghi Balázs fideszes képviselő szerint a vakcinaigazolás hasznos lehet, azonban minden tagállamban fel kéne pörgetni az oltás tempóját.

Ujhelyi István szocialista politikus szerint a keleti oltóanyaggyártóknak vállalnia kéne „az Európai Gyógyszerügynökség soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát„, amely sikeresség esetén az uniós engedélyezésükhöz is hozzájárulna.

A momentumos Donáth Anna szerint a keleti vakcinákkal beoltottak esetében diszkriminatív az új törvény. Elmondta, a kormány lobbizhatott volna a kínai és az orosz gyártónál az uniós engedélyek benyújtásáért, hogy „végre a magyar emberek profitálnának abból, hogy Orbán Viktor olyan szívélyes kapcsolatban áll keleti diktátorokkal„.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek